Decemberben tartják a gyár dolgozóinak összejövetelét

2019.11.10. 07:10

Nagy találkozó készül az egykori patexeseknek

1996. december 23-án zárt be a nagy múltú Patex gyár, amelynek egykori dolgozóit próbálja megtalálni Milisné Jónás Erzsébet, Varga Vilma és Lakat Ildikó. December 14-ére tervezik a nosztalgikus találkozót.

FMH

Az egykori Felmayer-gyárra egy megmentett homlokzatrészlet emlékeztet Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Habár a huszonévesek nem, de a negyvenes korosztály (és persze az annál idősebbek) élénken emlékeznek még arra az időre, amikor a pláza helyén a városi piac, illetve egy düledező, de romjaiban is impozáns épület állt. Ez utóbbi volt a Patex gyár, amelyet az évszázadok során hívtak Felmayer-gyárnak, Ko­lo­ritnak, Pamuttextilműveknek, sőt PTM Kikészítőgyárnak is.

Felmayer István 1845-ben telepedett le Székesfehérváron, és akkor még egy alkalmazottal működtette kékfestő vállalkozását. A biznisz azonban olyannyira beindult, hogy az 1850–60-as évekre már egy egész gyártelep nőtt ki itt a földből.

Ezt államosították aztán a kommunizmusban. A rendszerváltás után néhány évig még működött a cég, 1996 végén azonban végleg bezárt. Az önkormányzat akkor állítólag azzal a megkötéssel engedélyezte a romos épület átépítését, hogy az „új épületen vissza kell tükröződnie” a barokk belváros házainak, jegyeinek. Aztán amikor a pláza megépült, és a hivatalban kérdőre vonták a tervezőket, hogy az épületen nyoma sincs barokk jegyeknek, csak annyi volt a válasz: dehogynem, a nagy, tükrös üvegfelületen az egész belváros visszatükröződik…

Az egykori Felmayer-gyárra egy megmentett homlokzatrészlet emlékeztet
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Hogy pusztán városi legenda-e mindez, nem tudni, ugyanakkor a tervezők egy 30 méteres homlokzati részen meghagyták a régi Felmayer-gyár falait, ez látható ma a Mátyás király körútról.

– Igaz, nem kerek az évforduló, de a régi kollégák kérése, kívánsága, hogy ismét nosztalgiázzunk. Addig, amíg van kivel, mert sajnos fogy a létszámunk – mondta lapunknak a szervezők nevében Milisné Jónás Erzsébet. Mindenkit szeretettel várnak december 14-én 16 órai kezdettel a Jancsár Hotel éttermében, a vacsora befizetésére november 12-én vagy november 22-én van lehetőség 12 és 15 óra között. (A szervezők a 06 30 472 4549-es számon érhetők el.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában