Újranyitott bánya

2019.11.13. 07:20

Az iparűzési adóval a zámolyiak is jól járnak

Újraindítják a termelést abban a bányában, amelyet a háború után már használtak, és amely a mostani bányaterülettel szemben, az út túloldalán, Zámoly-Disznóhegyen található.

Borsányi Bea

A bánya a településtől távolabb van, mégis vannak, akik aggódnak az újranyitás miatt Fotó: Pesti Tamás

Erre a területre már a 70-es években megvolt a műszaki üzemi terv, de a mai napig csak ritkán és kisebb mértékű kitermelés folyt rajta. A Dolomit Kft. ügyvezetője a mostani változást nem kapacitásbővítésnek, inkább súlypontáthelyezésnek nevezte, mivel a jelenleg használt terület tovább már nem bővíthető, viszont az éves kitermelés mennyiségének megtartásához újabb terület termelésbe vonására van szükség.

A társaság szerint nincs ok aggodalomra a régi bánya újranyitása miatt

Kiemelte, a kitermelés során kémiai anyagot nem használnak és csak minimális veszélyes hulladék keletkezik. Igen ám, de ennek a területnek a szomszédságában művelés alatt álló szőlők vannak, amelynek tulajdonosai féltik a pinceépületeket a robbantások káros hatásaitól – szerintük már vannak látható repedések a pincéken –, illetve attól, hogy a levegőbe került por károsan hat a termésre, sőt annak egy része Zámolyra is bekerül. Ezért biztosítékot szeretnének arra, hogy a bánya okozta károkat biztosan megtérítik. Ezzel egy időben tartanak a településen átmenő, megnövekedett teherautó-forgalomtól is.

A bánya a településtől távolabb van, mégis vannak, akik aggódnak az újranyitás miatt Fotó: Pesti Tamás

A társaság részéről elhangzott, csak heti egy robbantást terveznek, azt is a legmodernebb technikával és mivel tavaly decembere óta összesen hat robbantás történt a területen, az nem okozhatott látható kárt a pincékben. Ha mégis panaszra kerülne sor, annak természetesen megvan a hivatalos útja, módja. A megyei kormányhivatal munkatársa elmondta, hogy augusztus 7. és szeptember 5. között telepített, automata mintavevő eszközzel mérték a szálló port és az eredmény minden esetben jóval a meghatározott határérték alatt maradt. Megjegyezte, a kőfejtés egyébként a legjobban ellenőrizhető ipari tevékenységek közé tartozik. A Dolomit Kft. képviselői arra is rámutattak, mivel a terület közigazgatásilag Zámolyhoz tartozik, ezért a jövőben a településnek fizetnek iparűzési adót, amivel a zámolyiak is jól járnak, de egyébként sem érdekük, hogy perben és haragban álljanak bárkivel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában