elismerték a kemény munkát

2019.10.10. 14:00

Virágpompa a megye több pontján

Hosszú esztendők munkája, a Városgondnokság, valamint a lakó- és intézményi közösségek környezetszépítő tevékenysége nyert idén visszaigazolást azzal, hogy Székesfehérvár több virágosítási díjat is kapott az elmúlt napokban. Ám nincs egyedül, a megyében több települést is elismertek.

Borsányi Bea, Tihanyi Tamás, Palocsai Jenő, Szanyi-Nagy Judit

A megyeszékhely különdíjat is kapott az ifjúsági közösségek építéséért Fotó: Nagy Norbert (FMH-archív)

Fotó: NAGY NORBERT

A Communities in Bloom világverseny meghívásos alapon működik, ahová városunk a hazai Virágos Magyarország versenyben az évek során elért sikerei alapján kapott meghívást. Székesfehérvár két díjat is kapott: egy különdíjat az ifjúsági közösségek építéséért, valamint a verseny fődíjai között a város „zöld” fiatalságért tett erőfeszítéseit, illetve a közösségi programokat ismerték el. Több mint 330 település közül Székesfehérvár, Orfű és Budapest V. kerülete nyerte el a verseny fődíját, Spanyárné Halász Szilvia, városunk főkertészének munkáját pedig az Év Főkertésze címmel ismerték el. Jövőre Székesfehérvár és Orfű képviselheti Magyarországot az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén. A város ezen felül meghívást kapott az olaszországi Cerviában 2020-ban megrendezendő kertépítő versenyre is.

Cser-Palkovics András hangsúlyozta: az eredmény nem csak a kiváló szakemberek és a zöld projektekben dolgozók munkáját dicséri, de egyben az egész közösség elismerése is. Ennek a közösségnek az aktivitását az is jól mutatja, hogy a soron következő Virágos Székesfehérvár programra 4203-an jelentkeztek, akiknek a város 37,5 millió forint értékben oszt növényeket, amelyekkel tovább szépülhet a megyeszékhely. Megerősítette: Székesfehérvár továbbra is elkötelezett marad a klíma- és környezetvédelem területén, többek között mintegy 150 ezer fát ültetnek el a jövőben.

Spanyárné Halász Szilvia, a megyeszékhely főkertésze munkáját az Év Főkertésze címmel ismerték el
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Virágos főtér

– A régi hagyományt, a „Tiszta udvar rendes ház” elnevezésű programot több évvel ezelőtt indítottuk el Sukorón azzal a szándékkal, hogy a környezettudatos magatartás megerősítésével a település – földrajzi szépségét hirdetve – rendezett és tiszta képet mutasson – mondta lapunknak Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva polgármester. – A fejlesztések mellett mindig is nagy hangsúlyt fektettünk erre, és tesszük ezt ma is környezetünk szépítésére, építésére, virágosítására. Főterünk a környék egyik legszebb virágos központja. Számos porta mellett vannak kertek, udvarok és épített környezet, amelyek ápolása gondos kezek munkáját dicséri. Pár évvel ezelőtt jelentkeztünk a Virágos Magyarország pályázatra. Beérett a többéves közös munka gyümölcse, megnyertük az Agrárminisztérium Virágos Vidék különdíját, amely minden sukorói büszkesége és érdeme! Továbbra is közös célunk a zöld, a virágos és a tiszta Sukoró.

Folyamatos fejlődés

– Pákozd évek óta minden alkalommal leadta pályázatát – mondta Takács János polgármester. – Már a korábbi esztendőkben is jó pár elismerést kaptunk, mivel a zsűri folyamatos arculati fejlődést tapasztalt a településen. Idén azonban a döntéshozók tovább mentek, mert úgy ítélték meg, hogy olyan mértékben javult a község összképe, ami különdíjat érdemel. Véleményem szerint ez a pozitív irányú, belső arculati változás elsősorban a lakosság hozzáállásának köszönhető, hiszen egyre több ingatlantulajdonos tesz, hogy a környezete szebbé és rendezettebbé váljék. Természetesen az önkormányzatnak is van feladata ezen a téren, amire ösztönző hatással van egy ilyen rangos elismerés.

Fehérvárcsurgó

Fehérvárcsurgó önkormányzata is kitüntetésben részesült. A 2019. évi Virágos Magyarország verseny Kertörökség – Kertturizmus díját nyerte el a Károlyi-kastély nagy látogatottságú kertészeti programjaiért és a közösség bevonásáért.

A díj abban is segít, hogy minél többen látogassanak el az ősfákkal teli parkba. A fák régiek ugyan, ám a gondozók egyre több és újszerűbb ötlettel igyekeznek kicsalni az embereket a szabadba. Éppen az olyan fejlesztések húzódnak a siker hátterében, mint a frissen telepített mezítlábas ösvény. A szakma mindig elégedett Fehérvárcsurgóval. Jó példa erre az a csipketerasz közelében álló Lagerstroemi tuscarora, más néven kínai selyemmirtusz, melyet a Magyar Díszkertészek Szövetségétől kapott a park.

A megyeszékhely különdíjat is kapott az ifjúsági közösségek építéséért
Fotó: Nagy Norbert (FMH-archív)

Egy folyamat közepén

Nagy volt a meglepetés Nagyvenyimben, amikor kiderült, a település nyerte el a környezetszépítő verseny SZB elnöki díját ‒ tudtuk meg Vargáné Kaiser Katalin polgármestertől. Hiszen ‒ tette hozzá a településvezető ‒ hiába teremtettek szép környezetet a zsűri fogadására, előző nap akkora vihar volt, hogy jobbára letört ágak fogadták az ítészeket. Azonban, mivel a bírálók nem először jártak a településen, s ismerik, ismerték a településvezető virágosítási törekvéseit, bizalmat szavaztak a látottaknak. Az elismerés oklevéllel és üvegplakettel járt együtt. Nagyvenyim idestova hatodik éve mérettette meg magát. „Egy folyamat kellős közepén, nem annak a végén vagyunk” ‒ értékelt az elöljáró.

Szépen épített táj

Rácalmás a virágos versenyen már tavaly is remekelt, akkor a Belügyminisztérium fődíját tudhatta magáénak. Az idei évben a Tájépítészek díjának büszke tulajdonosa lehet a település, ez a Magyar Tájépítészek Szövetségének elismerése.

Virágföld a csomagban

A környezetszépítő versenyen Alap is eredményesen szerepelt: a település szponzori különdíjban részesült. Ennek köszönhetően egy kiemelkedő minősítésű oklevelet és virágföldet vehetett át a Dél-Fejérben található község önkormányzata ‒ értesültünk Méhes Lajosné településvezetőtől. Ez utóbbi tárgyjutalom egy különleges keverék, hiszen a díjat felajánló cég főként kertészeti tevékenységet végez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában