Kiállítóhely a kovácsműhelyben, új burkolat a Komáromi utcában

2019.10.09. 17:30

Értékőrzés és fejlesztések – Nagy változások történnek Sárosdon

A helytörténetére büszke település méltóképpen kívánja megőrizni értékeit az utókor számára.

Sági Zoltán

A kiállítóhely és interaktív foglalkoztató látványterve Fotó: önkormányzat

Állítja Dunkl Gergely polgármester, aki elmondta, a Mezőföldhöz tartozó Sárosdon, a falu és a környék népének nagy megelégedésére, még hetvenkét éves korában is a tőle megszokott színvonalon végzett kiváló munkát Sallay László kovácsmester. Hírét kivételesen szép munkái messze földre elvitték. Sokan ismerték mint gyógypatkoló mestert, díszműkovácsot vagy épp tojáspatkoló művészt.

Munkáiról számos cikk jelent meg a magyar és a külföldi sajtóban egyaránt. Sallay László a Magyar Televízió „Tojáspatkoló” című műsorában is szerepelt.

Sárosd önkormányzata nem szeretné, hangsúlyozta a polgármester, ha a jövő generáció elfeledné ezt a kiváló szakembert. Emlékét szeretnék megőrizni, életét és munkásságát a nagyközönség előtt bemutatva. Ezért döntött a képviselő-testület 2018-ban a kovácsműhely megvásárlása mellett, célul kitűzve állagmegóvását, sőt – pályázati forrásból történő – felújítását. Végül szeptemberben Sárosd értesítést kapott a támogatás megítéléséről. Eszerint Sallay László kovácsműhelyének felújítására, illetve az ahhoz kapcsolódó interaktív foglalkoztató kialakítására a Sárvíz Helyi Közösség Egyesület pályázóként mintegy 4,8 millió forint támogatást kap – félmilliós önrész biztosítása mellett.

A kiállítóhely és interaktív foglalkoztató látványterve
Fotó: önkormányzat

A nagybetűssé intézményesülő Kovácsműhely az átalakítás után helyet adhat a Sallay László életét, valamint különféle kovácsmunkáit és patkolt tojásait bemutató kiállításnak, ami a Sárosdra látogatók kedvelt célpontja lehet. Csakúgy mint az érdeklődő csoportok számára tervezett és szervezett, a kovácsmesterséget bemutató interaktív foglalkozások.

A Sárosdra érkezőket a település központjában folyamatban lévő út-, járda- és kerékpárút-fejlesztéseknek köszönhetően egyre javuló infrastruktúra és biztonságosabb közlekedési viszonyok várják – ráadásul szépülő környezetben. E téren új fejlemény, hogy egy pár napja, október 3-án odaítélt újabb támogatásnak köszönhetően megújul a Komáromi utca burkolata is, mintegy 560 méter hosszan és 3,3 méter szélességben. Mint Dunkl Gergely fogalmazott: a nagyközség egyik legrosszabb állapotú utcája, a Komáromi utca felújítása már nem tűrt halasztást. Az elnyert vissza nem térítendő támogatás összege közel 15 millió forint, amelyhez az önkormányzat 2,6 millió forint saját forrást biztosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában