elindulhat a kivitelezés

2019.10.03. 07:00

Festői tájakon vezet majd az új kerékpárút Pázmándnál

Bronzba hajló őszi lankák között, vöröslő csipkebogyóbokrok és kékellő búzafűvirágok árnyékában, Pázmánd és Kápolnásnyék között, a Nadapi úttól elválva kezdődhet meg annak a kerékpárútszakasznak a kiépítése, melynek költségeire a korábban kapott támogatás mellett további forrásokat kellett igényelni.

S. Töttő Rita

Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Farkas Károly kápolnásnyéki alpolgármester és Virányiné Reichenbach Mónika (j2) pázmándi polgármester biciklivel is bejárta a nyomvonal egy részét Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A szakasz központi helyszínén mutatták meg, milyen festői úttal bővül a Velencei-tó körüli biciklis kirándulások lehetősége. A jó hír megérkezett, ahogy a térség országgyűlési képviselőjének köszönhetően a szükséges pluszforrás is, így a projekt kivitelezési szakaszba léphet. Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke részletezte, 500 méterre Pázmánd közigazgatási határától kezdődik az új kerékpárút, ahol a burkolatmegerősítés és padkaszélesítés mellett új kerékpárút épül. A kápolnásnyéki szakaszon szintén az aszfaltot újítják fel, ám itt villamossági fejlesztéssel kötik egybe a munkálatokat.

Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnök, Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, Farkas Károly kápolnásnyéki alpolgármester és Virányiné Reichenbach Mónika (j2) pázmándi polgármester biciklivel is bejárta a nyomvonal egy részét
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Összességében 4,6 kilométeres lesz a Pázmánd és Kápolnásnyék közötti kerékpárút, ebből 3 és fél kilométer a teljesen újonnan épített szakasz. Molnár Krisztián hangsúlyozta: ezzel a kerékpárút-fejlesztéssel immáron lesz egy nagyobb tókör is, hiszen aki nem Sukoró irányából Velencére vagy fordítva veszi az irányt, az a kiépítést követően fel tud jönni Nadapra és csodálatos környezetben, a mezőgazdasági úton áthaladva tud az új útra rácsatlakozni – ezzel lesz egy 35 kilométeres Velencei-tó kör, az eddigi 27 kilométerhez képest. De aki csak a Velencei-tó északi partján szeretne kerekezni egyet, akkor 15 kilométeren, ezt a szakaszt is beleértve, megteheti.

 

A fejlesztés széles körű összefogás eredménye, Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, a Velencei-tó és Térsége, Váli-völgy, Vértes Térségi Fejlesztési Tanács, illetve Kápolnásnyék és Pázmánd munkájának eredménye. Az eredeti tervek szerint 320 millió forintért épült volna meg a kerékpárút, viszont az építőiparban tapasztalt ár­drágulás okán többletforrás igénylésére volt szükség. Az országgyűlési képviselőnek és Magyarország kormányának köszönhetően azonban múlt héten megérkezett a többletforrás, így 367 millió forint támogatási összeggel immáron megindulhat jövő héten a kerékpárút építése, amely jövő tavasszal fejeződik be. A közgyűlés elnöke a hírlapnak elmondta, köszöni Virányiné Reichenbach Mónika pázmándi polgármesternek, hogy minden hasonlóan fontos kezdeményezést megragad, hiszen Pázmánd életében nagyon nagy hiányt pótol ennek a kerékpárútnak a megépítése. – E pályázatnak köszönhetően egy veszélyes szakaszt is el tudnak ugyanis majd kerülni azok, akik kerékpárral szeretnek közlekedni – mondta kérdésünkre Molnár Krisztián.

Itt hamarosan a munkások, munkagépek veszik át a terepet, épülhet végre a kerékpárút
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője lapunknak kifejtette: ez a fejlesztés a Velencei-tó térségének szinte minden települése számára jelentős. – Azon dolgozunk, hogy a kiemelt turisztikai fejlesztési területté nyilvánítás is megtörténhessen, amely teljesen új dimenziót tud majd nyitni a tó környékének, hiszen látunk olyan forrásokat, amelyeket csak az ilyen címkével ellátott területekre lehet igényelni.

A témával kapcsolatos kérdésünkre a képviselő megemlítette Farkas Károlyt, Kápolnásnyék alpolgármesterét, s reményét fejezte ki, a következő ciklusban új szinten folytatja munkáját, s továbbra is a kápolnásnyéki fejlesztések élére áll majd.

– Farkas Károlynak is komoly munkája van abban, hogy sikerült elindítani a projektet, megszerezni a többlettámogatásokat – mondta Tessely Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában