Ebédre csirkeraguleves és szilvás gombóc

2019.10.03. 07:15

Finom szilvalekvárt főztek a rézüstben Nagylókon

A faluvédő és hagyományőrző egyesület nyolcadik alkalommal rendezte meg az őszi szilvalekvárfőzést, a régi hagyomány életben tartásával egyúttal eleikre is tisztelettel emlékeznek.

FMH

Varró János és az ő kedves hangszerei Fotó: Deák Tímea

A szorgos kezek segítségével a kora reggeli óráktól rézüstben főtt a kimagozott szilva, s a nap már délutánra fordult, amikorra a kész termék a felcímkézett üvegekbe került, majd kékfestő anyaggal takarva és rafiával lekötve megkapta a külcsínt is – számolt be a jeles eseményről Bakonyi József, a Nagylóki Faluvédő, Fejlesztő és Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Varró János és az ő kedves hangszerei
Fotó: Deák Tímea

A vendégek az ország több pontjáról érkeztek, közülük sokan a nagylóki kötődés miatt látogattak a településre. Színesítette a rendezvényt Varró János népzenész népihangszer-­bemutatója s az instrumentumok megszólaltatása. Zsikó István kovács kisebb patkókat, nyílhegyeket készített: izzott a vas, csendült az üllő. A vattacukrosoknak bárki segíthetett, sőt a fő attrakcióban – az iskola tanárai és diákjai által vezetett gombóckészítésben – a vizitálók is közreműködhettek. Ebédre a csirkeraguleves mellé ugyanis szilvás gombóc dukált. Az ügyes helyi kézművesek portékáikat kínálták, az érdeklődők a papírkosárfonás, a szappankészítés és a foltvarrás rejtelmeibe is bepillanthattak. A díjnyertes, bűbájos spitz kutyusokat Müllerné Taller Judit és barátai hozták el a faluba Budapestről és Solymárról.

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában