Foglalkozni kell vele!

2019.10.13. 15:30

Ötletes kiállítás nyílt Fehérváron egy súlyos témáról, a drogok hatásairól

A családi nappaliból, az otthonból a szekrényen át vezet az út „meseországba”, ahol puha szivacson járva sétafikálhatunk, amíg ki nem törik a bokánk, láthatunk színes-rémisztő képeket, amíg el nem száll az agyunk.

Majer Tamás

Egyszerű, mégis erős szimbolikával hat az interaktív tárlat Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A „Köztes átmenetek – A drog” című prevenciós vándorkiállítás most A Szabadművelődés Házába költözött be. Egyénileg nem, csoportosan látogatható, négy héten át. Főként 12 éven felüli diákokat, az ő szüleiket, tanáraikat várja az Egészségdokk Közhasznú Alapítvány. Jelentkezni kell, netes oldaluk nevük keresőbe pötyögésével hamar megtalálható. Ez a telefonszámuk: 06-30-983-7470.

Milyen is ez a kiállítás? Körülbelül egyórás, interaktív, vezetett. A pénteki nyitó tárlaton Gönczi Gábor kalauzolta az első fecskéket. Ő az Egészségdokk Addiktológiai Központ Serdülő Krízis Centrum vezetője.

Az otthont modellező szoba az első színtér. Itt szenvedélybetegségeket tematizáló kisfilmeket vetítenek le. Érdekes volt Gönczi megjegyzése, hogy a minimalistán berendezett szobáról többeknek nem az otthon, hanem a skandináv, csináld magad áruház jut eszébe. Csak ott látnak ilyen takaros rendet. A szakember később rámutatott, megesik az is, hogy „jó családból” származó fiatalok zuhannak bele a szenvedélybetegségek spiráljába. Talán csak a helyszűke miatt nyílik a szekrényből a következő tér. Itt stimulánsok, ópiátfélék, fájdalomcsillapítók, dizájner drogok és miegyebek mellett az alkohol hatásait szimbolizáló szürreális képek, alkotások lógnak a falakon. A talaj szivacs. Imbolyog. Valaki számára ez csábító, mást riaszt a bizonytalanság. Ebből a sötét tónusú, mégis impresszív szobából kilépve, mert innen bizony előbb-utóbb úgyis mindenki kilép, nos, az út romlásba vezet, egy szürke, sivár kuszlikba, ahol a függő hiába tesz akármit, a színes szépséget el nem éri. Eddigre viszont romlásba döntötte életét, sőt, talán másokét is. A tér közepén törött tévé, kibelezett plüss, összetört klaviatúra borzaszt. A szobát drótok rácsozata uralja. A tárlatot, a várost képviselve, Östör Annamária egészségügyi és sporttanácsnok nyitotta meg.

Egyszerű, mégis erős szimbolikával hat az interaktív tárlat
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Utána Bozzai Tímea, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum szakmai vezetője szólt. Iskoláikban jellemzően 14–20 éves fiatalok tanulnak. Elmondta, igen, ez a korosztály érintett a témában. Ezért is van szükség például az ilyen kiállításokra.

Östör Annamária, visszakérve a szót, külön megköszönte Bozzai őszinteségét, azt, hogy a Szakképzési Centrum ki meri mondani, létezik ez a probléma: foglalkozni kell vele.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában