Szabadság az utódoknak az elődök harca nyomán

2019.10.24. 11:30

Ajándékul „kaptuk” tőlük a szabadságot: '56-os megemlékezések Alcsútdobozon és Etyeken

A magyar történelem bővelkedik fájdalmasan dicsőséges és tragikus eseményekben, s a 20. században különösen kijutott nekünk.

Zsohár Melinda

A József Nádor Általános Iskola diákjai által megidézett eseményeket dalok, versek, monológok tették élményszerűvé

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap / Archív

Az 1956-os forradalom ünneplése 30 éve szívünk joga, s keresik az emlékezők és a szónokok, a még köztünk élő hősök, a dokumentumokat faggatók, s a már demokráciában született legfiatalabbak, hogy mit mondhatnak el újra és újra a magyar história e fényes fejezetéről üzenetként a mának. Nem az elbukás és nem a megtorlás az első gondolat, hanem az elragadtatásé, s a bátorságé, ami október 23-a örökké „foglalt” magyar legendája most és mindörökké.

Alcsútdobozon és Etyeken is az iskolások adtak műsort, a generáció, amelyik „megkapta” elődeitől a szabadságot, nekik már természetes mindez. Tóth Erika alcsútdobozi és Zólyomi Tamás etyeki polgármester az ötvenhatos eseményeket idézték meg ünnepi beszédükben.

Alcsútdoboz

A József Nádor Általános Iskola hatodikosai jelzésszerűen öltötték magukra az ötvenes éveket jelző ruhadarabokat – sváj­ci sapkát, viharkabátot –, a nagyszülők szekrényeinek mélyén még akadnak ilyesfélék. A nagyteremben párás szemmel figyelték az idősek a hamvas fiatalság tiszta tekintetében felcsillanó érzéseket a szabadság-hevületről. Az iskolásokat a jó pedagógusok tanítják meg erre, miként tanulták az előző generációk az 1848-as eszmék ideáját – ha fogékonyak voltak bármi magasztosra. A megidézett eseményeket dalok, versek, monológok tették élményszerűvé, Baráth Judit tanárnő készítette fel a gyerekeket a dramatizált, élő történelemórára.

A József Nádor Általános Iskola diákjai által megidézett eseményeket dalok, versek, monológok tették élményszerűvé
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Tóth Erika polgármester a második önkormányzati ciklusát kezdte meg, illetve folytatta az öt éve megkezdett munkáját a Fidesz-KDNP jelöltjeként. Az ’56-os események felidézésén túl az eszmék síkján is szólt az ünnepről. A rendszerváltás óta eltelt harminc év hihetetlenül gyorsan elszaladt, s akik akkor fiatal felnőttként üdvözölhették a demokrácia születését, minden küzdelem ellenére tudják: nem mindig volt természetes a szabadság.

– Mert bár sokáig valóban úgy van, hogy „a szabadság nem virul a holtak véréből” – idézte a költői sorokat – azután mégis eljön az idő, amikor kivirágzik a szabadság. Lehet, hogy már nem azoknak, akik elmentek, vagy az átélők ritkuló sorának, de az utódoknak mindenképpen. És ahogyan lett 1848 után egy kicsit több szabadság, kicsivel erősebb Magyarország, úgy 1956-ot követően 33-34 év múlva valóságos függetlenség és szabadság” – foglalta össze október 23-a szépségét a polgármester asszony.

Etyeken a nyolcadikosok adtak műsort
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Etyek

Etyeken a nyolcadik osztályosok műsorát vetített képek kísérték és tették élményszerűvé, így idézvén az 1956-os forradalmi eseményeket, Visontai Erika felkészítő tanár közreműködésével. Bodor Molnár Bernadett szívszorító szépségű énekes előadását Miklós Mátyás kísérte gitármuzsikájával. Első ünnepi beszédét tartotta Zólyomi Tamás, Etyek frissen megválasztott Fidesz-KDNP jelöltségű polgármestere ebbéli minőségében. Rövid történelmi összefoglalóját az etyeki 1956 megidézésével tette teljessé, hivatkozván a Geng Antal által írott etyeki monográfia dokumentumaira.

Etyeken nemzeti bizottságot és nemzetőrséget is alakítottak, a szőlőgazdaságban munkástanácsot, küldtek a budapesti harcosoknak élelmiszer-szállítmányokat, ügyeltek a rendre. Puskás Ferenc nemzeti bizottsági elnököt többekkel együtt meghurcoltak a megtorlások idején, a helyi termelőszövetkezeteket szándékosan szétzilálták – a község több történelmi megrázkódtatást átélt a 20. században. Az ünnepséget itt is koszorúzással zárták, mint szerte a megyében, az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában