Nemzetközi színtéren versenyez, hazai vizeken hajózik

2019.09.04. 14:35

Panka és Tóbiás, az óriás tökcsecsemő a gárdonyi Keszler László új rekordzöldségei

Nagy, húsos óriástök terebélyesedik idén is az ország négyszeres tökkirályának földjén. A gárdonyi Keszler László ezúttal azonban két növényt is felnevelt: Pankát és Tóbiást.

S. Töttő Rita

Keszler László az idei büszkeségével, Tóbiással, ami hamarosan eléri a 350 kilogrammot Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Keszler László immáron negyedik éve termeszti az országban a legnagyobb tököket. Ezek a növények és termesztőik ugyanis minden évben a Rácalmási Tökfesztiválon mérettetnek meg, ahol a gárdonyi fiatalembert eddig négyszer választották meg tökkirálynak. Idén is készül az eseményre, ám ezúttal nem indul a megmérettetésen – ugyanis az egyik látványos és súlyos programelem szervezőjeként vesz részt rajta:

– A Fitohorm Országos Óriástökmérő Bajnokság szervezőjeként leszek ezúttal jelen – meséli Tóbiás mellett, ami az idei legméretesebb „alkotása”. Tóbiás, az óriástök hamarosan eléri a 350 kilogrammot – ami most is tekintélyesen terebélyesedik László telkén, óvón körbevéve a tök óriási, húsos-szúrós leveleivel. A szeptember eleji tartalmas napsütés szinte lecsúszik a narancssárga felületről, amelyen még egy kis hintőpor is csillog. Gazdája ugyanis ezzel szórta be az egyik apró sérülését. Pedig eredetileg nem is ő lett volna a fő kiállítási darab, derül ki.

Keszler László az idei büszkeségével, Tóbiással, ami hamarosan eléri a 350 kilogrammot
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Ám gazdája meglepődve tapasztalta, hogy az a kis maradék magocska, ami egy amerikai termesztőtől származik és a zártkerti telekre került, kísérletképp, elképesztő ütemben fejlődött. – Csak úgy „tébláboltam” vele a kinti telken, ám egyszer azt vettem észre, hogy már nagyobb, mint Panka a mama kertjében. Ezért elkezdtem vele foglalkozni, és bizony sokkalta gyorsabban nőtt, mint eddig bármelyik óriástök-palántám. Nagyon jól érzi itt magát – mesélte László, hozzátéve, hogy Tóbiás most már lehet akár egy tökcsónak is…

– Kivájom és elmegyek benne horgászni – mesélt terveiről a termesztő, akinek ötletét Európa és Amerika tökkenu versenyei ihlették.

Joggal vetődik fel a fentiek alapján a kérdés, hogy de ki az a Panka? Tóbiás „kistestvére”, amely egy narancssárga színváltozatú óriástök. László 4 éves kislánya után nevezte el a növényt, amely a mama kertjében növöget, szintén meglehetősen szép ütemben. Ő azonban „csak” 250 kilogramm körüli jelenleg.

– Súlyát, beporzástól számítva 30 nap alatt érte el – mondja róla László, aki szerint képes lenne akár 400 kilóra is megnőni, de sajnos előbb le kell szedni a versenyek miatt. – Elég korán vannak sajnos a versenyek, a tenyészidő pedig körülbelül 120 nap lenne – mondja, elárulva, hogy noha lehetne korábban is kezdeni a termesztést, de az meglehetősen energia-, hely- és időigényes feladat. Márpedig ő hobbitermesztő. Mégis tavaly 260 kilós tökkel lett Rácalmáson és az őrségi tökfesztiválon ismét tökkirály, ezen kívül nemzetközi megmérettetéseken is jó eredményeket ért el. A cél idén pedig már az, hogy dobogós helyezést érjen el ezeken is. Jövőre pedig szeretné megcélozni a világranglistát is, ahol körülbelül 500 kilós súlyt kell elérni. Nem esélytelen, ez tisztán látszik, évről évre komolyabb eredményeket mutat ugyanis fel a gárdonyi termesztő.

Ezt az óriástököt a termesztője saját kislánya után nevezte el Pankának
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Ezekhez a tökökhöz naponta 200-250 liter víz kell. Most még minden nap magam locsolom őket, a rendszer nem automata. Feljövök reggel, este a telekre, hogy meglocsoljam őket. Olyanok ők tulajdonképpen, mint egy óriáscsecsemő, merthogy nem elég locsolni, de meg is kell „etetni” őket. A földben a kezdetekkor ugyan megvannak a megfelelő tápanyagok, amelyeket még ősszel készítettem elő, de ez egy idő után kimerül, és nem nőne tovább a tök, ha nem kezdeném el táplálni. Ez azt jelenti, hogy hetente egyszer a levelein át levéltrágyákkal táplálom, permet formájában. Egy növény ugyanis nemcsak a gyökerein keresztül tud táplálkozni, hanem a levelein át is. Általában a levélfelület felső részén a lélegző nyílások 25 százaléka, alsó részén a további 75 százalék található, ahol a tápanyag bejuthat a növénybe, tehát jól meg kell őket fújni ahhoz, hogy hatékony legyen a táplálás. Nekik is, mint a gyerekeknek, minden korszakban más típusú tápanyagra van igényük: először foszforra, majd nitrogénre, végül káliumra, hogy a különböző fázisokban megfelelő módon támogathassuk a fejlődést. A foszfor elsősorban a gyökérzetet, a nitrogén a zöld felületeket – leveleket és szárakat –, a kálium pedig magát a terményt támogatja. Ezek a tököcskék így van olyan nap, hogy nőnek 10-15 kilót is.

Jogos kérdés, hogy kerülnek ki ezek a tököcskék a kertből, Tóbiást ugyanis több mint 300 kilós testével már nem könnyű mozgatni – éppen ezért daruval fogják teherautóra tenni, tudjuk meg, mégpedig jövő héten szerdán. László reményei egyébként meghallgatásra találtak, ugyanis még a szép, meleg, napsütéses hétfői napon abban bízott, hogy jön egy kis eső, ami továbblendíti a tök fejlődését. Ez keddre, azaz tegnapra meg is érkezett. Az öntözés ugyanis nem elég, derült ki, az esőnek ugyanis olyan a pH-értéke, amely jobban segíti a tök növekedését. – Ha lenne egy jó eső, akkor Tóbiás fel tudna kapni még úgy 30-40 kilót. Ha nem, akkor 15-20 kilóval lesz több, mint most – sóhajtott az ég felé László. De akárhogy is lesz, Tóbiás útja már meg van tervezve: szeptemberben a rácalmási tökfesztiválon lesz kiállítási darab, majd versenyez Szerbiában. Utána pedig visszajön a Velencei-tóhoz, ahol tökcsónak lesz belőle, gazdája nagy örömére.

Tökóriások

Az óriástökök világrekordja 1190 kg, amit egy belga termesztő tart. Nem ritka az 1 tonna feletti óriástök sem, s a verseny egyre kiélezettebb: míg korábban az amerikai kontinensen teremtek a nagyobb példányok, az elmúlt 3 évben az európaiaké lett a világbajnoki cím. Az óriástök-növesztésnek magyar vonatkozása is van: az első eredmények egy mexikói és egy magyar tök keresztezésével jöttek létre. A genetikai tulajdonságokat keresztezéssel fejlesztik, egyéb módosítás nem történik velük, hangsúlyozta László.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában