„Megszülettem, mert dolgom van e Földön”

2019.09.28. 15:30

Infrastrukturális és szakmai támogatást kapott a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ

Hosszú, barna haja fekete ruhájába fonódott. „Elfogadom sorsom kezdetét, de másképp folytatom, mint az elején: már nem sírok, és nem szomorkodom, lezárom a múltam, s jövőmet örömmel folytatom” – állt ki a lány önvallomásával a tömeg elé.

Szanyi-Nagy Judit

Mászók, tipegők, kamaszok és fiatal felnőttek: sokan megjelentek a projektzárón azok közül, akik a megyei nevelőszülői hálózat tagjai Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Csendben figyelték. Még az addig harsány gyerekhangok is elcsitultak. Felkavaró pillanatok. Egy, a tízes éveiben járó gyermek szavalta e verset – melyet ő maga írt, saját sorsáról. A címadó idézet is tőle származik. Pintér Lilla a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat nevelőszülői hálózatának egyik gyermeke. Csakúgy, mint az énekhangját már oly sokszor hallató Balogh Krisztofer, valamint az ezúttal közös verssel készült Pintér Dávid és Puskás Natan. A központ összes ellátottja 839 fő, közülük 591-en (vagyis 70 százalékuk) nevelőszülői családokban élnek. Nagy részük azért jelent meg péntek délután a székesfehérvári telephelyen, hogy megünnepeljék: lehetőséget kaptak életminőségük színvonalának javítására!

Mászók, tipegők, kamaszok és fiatal felnőttek: sokan megjelentek a projektzárón azok közül, akik a megyei nevelőszülői hálózat tagjai
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Ötvenhét darab automata mosógép, 67 darab laptop, 13 darab porszívó, 57 darab kültéri hinta, tíz darab kerékpár, három darab autós gyerekülés, hat darab járóka, négy darab pelenkásszekrény és egy darab járássegítő. Gyors, de korántsem teljes leltár arról, milyen eszközök érkeztek a székesfehérvári gyermekvédelmi központba. Ezeknek a tárgyaknak a nevelőszülők, az ellátottak és a szakemberek örülhetnek, hiszen ők a most befejeződött projekt kedvezményezettjei.

A nevelőszülői családokban élők is rácsodálkoztak a megújult helyiségekre. A meglepődöttséget süteménnyel, italokkal űzhették el
Fotó: Pesti Tamás /Fejér Megyei Hírlap

– A két évvel ezelőtt elnyert pályázat egy mintegy 110 millió forintos, önrész nélküli támogatást jelentett. Ennek egyik része a vér szerinti szülőkkel való kapcsolattartás feltételeinek elősegítése, úgy, hogy tágasabb és kulturáltabb környezetet biztosítunk a gyermekeknek és a szülőknek. Így teljesen megújultak a kapcsolattartó szobák és a gépészet, valamint egy projektarányos akadálymentesítés is történt. Emellett a nevelőszülői családokban élő gyermekek ellátásának színvonalát is hivatott emelni a projekt, többek között háztartási gépek, valamint fejlesztőeszközök és -játékok beszerzésével. A harmadik aspektus a szakmai ellátáshoz kapcsolódott: olyan kompetenciafejlesztő foglalkozásokon vehettek részt a szakemberek és a nevelőszülők, amelyek a gyermekekkel kapcsolatos nevelési – például konfliktuskezeléssel összefüggő – kihívások megoldását segítették – ismertette a programot Deresné Tanárki Mária intézményvezető.

 

Mátrahalmi Tibor, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Fejér Megyei Kirendeltségének igazgatója külön köszönetet mondott az itt szolgálatot teljesítők áldozatos munkájáért, kitartásáért. Volt is mihez gratulálni: a gyermekvédelmi központ egykori konyhájából méltó közösségi tér lett, a szomszédos folyosó pedig szintén új, szebb formát öltött. Az innen nyíló ajtók egyike mozgássérültek számára is igénybe vehető mosdót, a másik egy vidám színekben pompázó, születésnapi zsúrok megtartására alkalmas helyiséget takar. Az eszközök jelentős része a Fejér megyei nevelőszülőkhöz került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában