Kávézó, múzeum is tervben az Akóts-malomnál

2019.09.26. 14:00

Közösségi teret Vízivárosnak!

A régi Víziváros nagyobb volt. A Széna tér, a József utca, de még a mai vezér utcák is hozzátartoztak. Mi ezúttal azonban Víziváros magjával foglalkozunk, Horváth Miklósnéval beszélgettünk.

Majer Tamás

Vízivárosban az elmúlt időszakban 446 új parkoló épült, 514 parkoló megújult Fotó: FMH-archív

Ő a 3. választókörzet, a Víziváros önkormányzati képviselője, immár kilenc éve. További esztendőkre is vannak tervei, de erről kicsit később. Ez a legkisebb területű választókörzet, ám alighanem a legnagyobb népsűrűségű, hét és fél ezer fehérvári él itt. Négy- és tízemeletesek sorakoznak, gondoljanak akár csak a Sarló utca panelházaira!

– Amikor ezeket a részeket a hetvenes években átadták, egészen biztosan nem gondoltak arra, hogy ennyi gépkocsi lesz – jegyezte meg Horváth Miklósné, aki szerint a másik nagy problémája a városrésznek egy nagy rendezvénytér hiánya, sőt egy közösségi ház is igazán elkélne végre.

2010-ben ezeket számba véve látott munkához. Még az előző önkormányzati ciklusban kialakították a Zöldfa teret a vízivárosi suli és az élelmiszerbolt között. Szintén ebben az időszakban történt meg a nagy forgalmú utak (Gáz, Budai) mentén lévő játszóterek felújítása, illetve a Rákóczi utcai körforgalom kialakítása, amely révén 50 új parkoló is létesült.

A képviselő rámutatott, az elmúlt, most már jó pár esztendőben, a 2013-as, Székesfehérvárt is erőteljesen segítő adósságkonszolidáció után sokkal több jutott a városrészek fejlesztésére. Vízivárosban megújult többek között a Mikes Kelemen utca, a Sarló utca mindkét oldala a járdákkal és az ott lévő 164 parkolóval.

Miután a régi, a Fűtőerőműbe futó iparvágány a Budai út 102. magasságából eltűnt, elkészülhetett a Sarló utca 25–33. között 152 új parkoló, 2016 végére még murvás volt ennek borítása, egy évvel később már aszfalt. 80 fát is elültettek itt.

– Zöldterületet soha nem veszünk el, még parkoló miatt sem! Zöldterületet csak növelünk, mert Vízivárosban csak a játszótereknél és a kiskerteknél vannak zöldterületek – jelentette ki a képviselő, aki örömmel tekint a házak előtt lévő, rendre a lakók által ápolt virágoskertekre.

Vízivárosban az elmúlt időszakban 446 új parkoló épült, 514 parkoló megújult
Fotó: FMH-archív

A parkolóbővítés folytatódott 2018-ban is, ekkor 205 férőhely létesült a Fűtőerőmű már felszabadult részén.

Összességében Vízivárosban az elmúlt időszakban 446 új parkoló épült, 514 pedig megújult. Majdnem megduplázódott a parkolók száma a városrészben.

A vízivárosi iskola funkcióváltozása miatt nincs már szükség akkora iskolaudvarra, mint korábban. Itt már meg is kezdődtek az átalakítások: marad egy kisebb udvar, létesül 20 új parkoló, egy több labdajátékra jó sportpálya, egy park, egy játszótér. A játékok kihelyezése kivételével még idén elkészül az egész.

Horváth Miklósné szeretné, hogy a jövő évben a királysori körforgalomhoz közel lévő bolt előtti – most betonos – terület is parkosítást nyerjen. A Gáz utca 1. tízemeletese, illetve a Németh László-iskola közelében húzódó, két oldalra nyíló garázssor felújítása is prioritás.

Folytatódik a Fűtőerőmű kiköltözése a Vízivárosból. A legutóbbi – szeptember 20-ai közgyűlésen elhangzottak szerint ez egyébként teljes egészében 2022 végén lehet valóság. Horváth Miklósné szerint itt egy közösségi háznak és egy nagy parknak kell felépülnie, létesülnie. – Ezt a területet vissza kell adni a vízivárosi emberek számára – fogalmazott.

A képviselő szívügye az Akóts-malom. A 2012-ig működő faszerkezetes malom egyedülálló Európában. Felújításához kapcsolódva már készen van a terv egy kulturális kávézóra, a távlati cél pedig egy ipartörténeti múzeum felállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában