Harmóniában hit, művészet és tudomány

2019.09.13. 14:00

Kossa Lajos polgármester szerint történelmi évek az elmúlt esztendők Aba városa számára

Számos új közintézményt, köztük kormányablakot, új rendőrőrsöt és mentőállomást avathatott az elmúlt esztendők során a kisváros közössége. A polgármesterrel beszélgettünk.

Majer Tamás

A kicsik akár lóháton is mehetnének a hamarosan megújuló óvodába Fotó: FMH-archív (PT)

– Aba elmúlt ötéves ciklusához a 2013. január 24-én megnyílt és a 2020. április 6-án záruló Abai Mátyás Király Emlék7év biztosított szimbolikus keretet – vágott bele kérdéseinket hallván Aba városának közelmúltjáról szóló értékelőjébe Kossa Lajos polgármester, aki szerint a fejlesztések számát, nagyságát és tartalmát tekintve a település történelmének legjelentékenyebb időszakán van túl.

Befejeződött a Nádor-csatorna kármentesítése és rehabilitációja

A polgármester felelevenítette, hogy a 2013. július 15-én elnyert városi címet követően folyamatosan nyíltak meg az új intézmények a városban:

– Kormányablakot, mentőállomást, rendőrőrsöt, kistérségi járóbeteg-szakellátó központot avattunk, új épületbe költözött a központi orvosi ügyelet és a védőnői szolgálat, megépült a gyermekek számára a Háromkalász étterem, létrejött az egységes Atilla Király Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, korszerűsítettük a közvilágítási rendszert, térfigyelő kamerarendszert építettünk ki, kerékpárút épült a 63-as út mentén, három műfüves pályát adtunk át, felújítottuk a Hősök terét és a 63-as út melletti keresztet, a közelmúltban szenteltük meg a meg­újult sírkertet és az új kápolnát – sorolta az eredményeket.

Egyebek mellett befejeződött még a Nádor-csatorna kármentesítése és rehabilitációja is. Jelenleg is zajlik az abai és a bodakajtori orvosi rendelők felújítása, eszközfejlesztése, a bölcsőde építése, az óvoda belső átalakítása és korszerűsítése, a Fórum étterem külső-belső felújítása és eszközfejlesztése, valamint fűszerkert építése.

A kicsik akár lóháton is mehetnének a hamarosan megújuló óvodába Fotó: FMH-archív (PT)

A polgármester hozzátette, hamarosan elkezdődik a kerékpárút kiépítése a Nádor-csatorna abai szakaszán, valamint Aba és Soponya között, továbbá indul az ivóvízminőség-javító beruházás, a belterületi utak aszfaltozása és egy ingyenes wifihálózat létrehozása.

– A megítélt milliárdos nagyságrendű támogatások mellett Aba és térsége jövője szempontjából meghatározó kormányzati döntések születtek a börgöndi reptér és a 63-as út gyorsforgalmi úttá történő fejlesztéséről, helyben pedig elkészült az Abai Tudományos és Technológiai Park, valamint a Dél Kapuja Gyógyító Központ koncepciója és a város klímastratégiája, amelyek a Bruttó Abai Boldogság Programmal együtt az elkövetkezendő hónapok és évek fejlesztéseinek biztos alapját és keretét adják – fogalmazott a polgármester, aki szerint Aba olyan várossá válhat, amelyet a hit, a művészet és a tudomány harmóniája jellemez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában