Szélsebes kezdés

2019.09.17. 07:00

Hétfőn két keréken nyitották meg az ünnepi tanévet a széchenyisek

Nyolcvanan a tó körül – szólt az eredeti név. Az elnevezés maradt, de a szám végül száznegyvenháromra bővült.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A városi tanévnyitót idén a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában tartották, s már akkor megírtuk: a helyszínválasztás apropóját az intézmény fennállásának nyolcvanadik évfordulója adja. Különleges tanév hát az idei, így a diáksereg és a tanárkar számára nemcsak ez a hét, de a teljes tanév ünnepi lesz. – Az eredeti tervek szerint nyolcvanan tekertük volna körbe a Velencei-tavat, kapcsolódva az idei tanévet meghatározó nyolcvanas számhoz. Az ötlet azonban nagy sikert aratott, így végül 143-an várjuk a startot, senkit nem szerettünk volna kirekeszteni – mondta Horváth Lajos Zoltán igazgató.

Széchenyi István születésnapja is ünnepnap

A hétfő reggel 9 órai rajtot megelőzően az iskolaudvaron gyülekezett a mintegy 150 résztvevő. A jó hangulatról az ütemes zene és persze egymás társasága gondoskodott. Horváth Lajos Zoltántól a praktikumról is megtudtunk egy-két információt: az akció részleteit a diákok szülei is ismerték (hozzájárulási nyilatkozatot írtak alá), elvárás volt, hogy a kétkerekű megfelelő állapotban legyen, de a biztonság kedvéért az iskola kisbusza is követte a konvojt, hogy probléma esetén azonnal közbe tudjanak avatkozni, szállítani tudják a gyerekeket. Illetve, ha igénylik, vizet adjanak nekik. Az egyik legnehezebb szakasz a városi rész volt: a Budai úton át kijutni a tó irányába. Aki ezt a terepet leküzdötte, kellően megedződött a folytatáshoz.

– Ez nem verseny! – hallatszódott a hangfalakból a figyelmeztetés többször is, a kerékpárosok pedig a Queen közismert, Bicycle Race című dalára pattantak nyeregbe, rendőri felvezetéssel.

Bukósisakban, láthatósági mellényben – ezt is tanítani kell a kerékpározóknak Fotó: Fehér Gábor

– Miért éppen kerékpáros tókerülés? Azért, mert a város életében fontos szerepet tölt be a sport, ezen belül is a kerékpározás. Mivel a Giro d’Italia kerékpáros körverseny a közeljövőben Székesfehérvárra érkezik, úgy gondoltuk, érdemes kapcsolódnunk a kétkerekű megmozduláshoz – válaszolt kérdésünkre az igazgató, hozzátéve: a nem túl távoli jövőben „bringásoknak” szóló KRESZ-oktatást is szerveznek az iskolában, hiszen a balesetmentes, előzékeny közlekedéshez szükséges az elméleti ismeretek elsajátítása is.

Ma pedig egy komolyabb hangvételű, a Digitális immunerősítő programhoz (DIP) kapcsolódó roadshow keretében tartanak előadást az intézményben az Emberi Erőforrások Minisztériumából. A hét folyamán – mivel fontosnak tartották, hogy a névadó Széchenyi István szeptember 21-ei születésnapja is beleessen az ünnepbe –, szeptember 19-én, csütörtökön műsort adnak „a legnagyobb magyar” szobránál, szeptember 20-án, pénteken pedig a kilencedikeseket avatják, és főznek. Az ünnepi hét ezzel zárul, azonban a tanév folyamán másfél-két hetente további programokat is szerveznek: a kulturális kiállításoktól elkezdve a meghirdetett tudományos versenyeken át a március 20-ai zárógáláig lesz itt még sok minden!

S ugyancsak örömteli hír, hogy a nagyon közeli jövőben az iskola jubileumi weboldala is elindul, amelynek fő célja, hogy a nyolcvanadik tanévet követően egyfajta archívumként őrizze az eltelt időszak anyagait, biztosítva a könnyű kereshetőséget. Legyen szó sajtóközleményekről, eseménynaptárról és képgalériáról – vagyis a hétfői kerékpáros túra és a keddi roadshow is visszanézhető lesz az internetes felületen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában