Messze szállt az ima az ősi kegyhelyen

2019.09.16. 12:00

Ebben az évben is megtartották az egyik legősibb zarándokhely búcsúját Bodajkon

A kétnapos ünnepen hívők százai fordultak meg a jelenleg felújítás alatt álló kegyhelyen.

Palocsai Jenő

Hívők százai zarándokoltak a bodajki kálváriára Fotó: Pesti T.

Hamvas Béla Isten tenyerén ébredtem című versével indult a vasárnapi ünnepi mise a Bodajki Segítő Szűz Mária Kegyhely zsúfolásig megtelt udvarán. A helyi plébános, Mórocz Tamás vezette fel a papokból és diakónusokból álló menetet az ideiglenes színpadra, melyet a templom átalakítása miatt kellett fel­építeni.

A főpásztor celebrálta az ünnepi misét

Mórocz hálát adott a jó időért és köszöntötte a megjelent politikusokat, országgyűlési képviselőket, városvezetőket, a megjelent papságot, a szép számmal egybegyűlt hívőket, majd külön köszöntötte Spányi Antal megyés püspököt, amiért eleget téve a meghívásnak, a városba érkezett, hogy jelenlétével még ünnepibbé tegye a szentmise pillanatait.

Nemcsak az udvart töltötte meg a hallgatóság, hanem a tatarozás alatt álló templom roppant hajója alatti padsorokat is. A bent imádkozók képernyőn keresztül kísérhették figyelemmel az udvaron zajló liturgiát.

Spányi Antal bevezetőjében megköszönte valamennyi megjelentnek, hogy a mostoha körülmények ellenére is felkeresték ezen a napon az egyik legősibb kegyhelyet.

Hívők százai zarándokoltak a bodajki kálváriára Fotó: Pesti T.

A főpásztor felszólította a híveket, hogy mindenki a régiek hitével és buzgóságával imádkozzon önmagáért, a családért, a hazáért!

Aztán olvasmányokkal, példabeszédekkel emlékeztek a Biblia szavaira, és a magas falak között álló tömeg zsoltárait messze vitte az őszi szél. Az esemény végén jelezték a hívőknek, hogy a 2020-as Mária-napi búcsú időpontja még kérdéses, mert bár

addigra el kell készülni az egyházmegye által vezetett felújítással, de a megszokott időpont nagy valószínűséggel egybeesik a jövő évben esedékes eucharisztikus kongresszussal.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában