Repülőnap Börgöndön

2019.09.10. 17:00

Drónnal a fellegek felett: Pál Károly DOE elnök gépe lenyűgözte Frankó Endre II. világháborús pilótát

Az utolsó magyar Bf-109 Messerschmitt pilótát a börgöndi légiparádén vitte el egy virtuális repülésre a zichyújfalui elnök.

Elekes Gergő

Az FPV szemüveg és Pál Károly segítségével ismét a levegőbe "emelkedhetett" Frankó Endre

Forrás: Pál Károly

Pál Károly elmondta, drónos élete egyik mérföldkövét jelenti a nap, amikor a legendás Puma század még életben lévő tagja, Frankó Endre „Kukla”, az utolsó magyar BF-109-es Messerschmitt pilóta (egyben a János-hegyi Libegő tervezője) megkérte őt, a modern technológia – esetünkben egy drón – segítségével „menjenek el” repülni egyet a börgöndi légiparádén.

Egy legendát „vihettem” vissza a levegőbe, erre nincsenek szavak. Remegett a kezem, de nem a kihívástól. Minden a drónozásra ráfordított idő, energia kifizetődött ebben a néhány percben.

Az FPV szemüveg és Pál Károly segítségével ismét a levegőbe „emelkedhetett” Frankó Endre
Fotó: Szaniszló Mónika

A speciális környezetben való repüléshez mindenképp szükségük volt a légtérparancsnok engedélyére, valamint egy vizuális megfigyelőre (VO) is, mely pozíciót Szaniszló Mónika töltötte be.

A repülés végeztével Frankó Endre csillogó szemekkel vette le az FPV szemüveget, és elmondta, hogy bár nagyon tetszett neki a virtuális repülés, azért még mindig jobban szereti, ha valódi repülőgép van a feneke alatt.

A csoportkép sem maradhatott el. Fekete Róbert (balra), Frankó Endre (középen) és Pál Károly (jobbra)
Fotó: Szaniszló Mónika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában