A sikert ma kell megalapozni

2019.09.05. 07:00

Jövő héten már oktatnak a Corvinus székesfehérvári campusának új épületében

Külsőleg megtartotta századfordulós formáját és hangulatát, belülről azonban teljesen megújult az egykori gyalogsági laktanya egy újabb épülete a Budai úton, amely ettől kezdve a Budapesti Corvinus Egyetem „B” épületeként működik. Az új tanévre regisztrálókat már itt fogadják a héten, hétfőtől pedig teljes üzemmódra kapcsolnak.

Borsányi Bea

Jövő héten már az új, „B” épületben is megkezdődhet az oktatás a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán. Az egykori, dualizmuskori laktanyaépületet, amely mindössze 408 nap alatt újult meg, szerda délelőtt ünnepélyes keretek között adták át. Az eseményen részt vett Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere, Pavlik Lívia, az egyetem kancellárja, Lánczi András, az egyetem rektora, valamint Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is. Utóbbi köszöntőjében kiemelte: a BCE székesfehérvári campus beruházás nem egy a sok közül, hanem a város legfontosabb beruházása, mert egy sikeres jövő záloga. Az intézmény új épülete a kor követelményeinek megfelelően felszerelt, viselkedés- és magatartástudományi, illetve marketingkutatási tevékenységre alkalmas laboratóriummal is büszkélkedhet. Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

2000 négyzetméteren egy 150, és kettő 80 fős előadó, hét 40 fős oktatóterem, viselkedés- és magatartástudományi, illetve marketing kutatási tevékenységre alkalmas kutatólabor, könyvtár és persze közösségi tér. Mindezt 408 nap alatt teremtették meg, ennyi idő alatt alakult át, született újjá a régi, romos épület.

Jövő héten már az új, „B” épületben is megkezdődhet az oktatás a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán. Cser-Palkovics András köszöntőjében kiemelte: a BCE székesfehérvári campus beruházás nem egy a sok közül, hanem a város legfontosabb beruházása, mert egy sikeres jövő záloga.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az átadó ünnepségen elsőként a Fehérvári Huszárok Egyesülete, a Honvédség Hagyományőrző Egyesület és a Magyar Királyi „Szent István” 3. Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Egyesület 1869 mintájú csapatzászlót adományozott az egyetem székesfehérvári hallgatói számára, így tisztelegve az egykoron itt állomásozó 69. gyalogezred, Császári és Királyi 10. Vilmos Huszárezred és a Magyar Királyi „Szent István” 3. honvéd gyalogezred előtt. Ezt követően Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium minisztere, Pavlik Lívia, az egyetem kancellárja, Lánczi András, az egyetem rektora és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere közösen vágta át az épület előtt a szalagot.

Palkovics László (középen) is jelen volt a Corvinus újabb fehérvári épületének átadásán
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepi beszédekre már a felavatott épület földszinti nagy előadójában került sor. Az elsőként szóló Palkovics László köszöntőjében hangsúlyozta, az egyetemek esetében rendkívül fontos a modern oktatási infrastruktúra, mert évente új technológiák jelennek meg, az oktatásnak pedig tartania kell a lépést az egyre gyorsabb gazdasági változásokkal. Székesfehérvár vállalati oldalról is jó környezetet kínál a képzéseknek, a cégekkel együttműködve tud az egyetem előrelépni, és a duális képzésből olyan hallgatók kerülnek ki, akik értik a vállalatok életét. A fehérvári felsőoktatás kapcsán kiemelte, hogy a város a legsikeresebb az országban a duális képzés területén, amihez a Corvinus mellett az Óbudai Egyetem is hozzájárul.

 

Pavlik Lívia, az egyetem kancellárja köszönetet mondott minden, a tervezésben és kivitelezésben közreműködő cégnek, illetve személynek, egyben rámutatva arra, hogy munkájuknak köszönhetően egy olyan modern, oktatási és kutatási célokra egyaránt alkalmas hely jött létre, amelynek ráadásul itt, Székesfehérváron egészen másfajta hangulata van, mint az egyetem fővárosi székhelyének. Ennek okán pedig a fehérvári campuson az oktatók és a hallgatók olyan sajátos viszonyt tudnak kialakítani, ami más felsőoktatási intézményekben nem biztos, hogy létre tud jönni. A kancellár utalt arra is, hogy az egyetem életében nagy változás következett be a nyáron, hiszen állami intézményből alapítványi fenntartásúvá vált, ám az oktatás színvonala, az egyetem küldetése nem változott, ezért bízik abban, hogy a most átadott épületet sikerül tartalommal megtölteni, és az betöltheti az egyetem egyik legfontosabb feladatát, a tudás átadását.

Kívül korhű, belül korszerű az egykori laktanyaépület
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Cser-Palkovics András azt hang­súlyozta, a BCE székesfehérvári campus beruházás nem egy a sok közül, hanem a város legfontosabb beruházása, mert a sikeres jövő záloga. A jövőt pedig ma kell megalapozni. A Budapesti Corvinus Egyetemen folyó oktatás és kutatás segíthet abban, hogy az ország gazdaságában is meghatározó szerepet játszó városunk a jövőben is sikeres maradjon. Ehhez azonban azok a fiatalok is kellenek, akik a BCE-t és Fehérvárt választják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában