12. alkalommal

2019.09.16. 11:30

Borlopó verseny hasaló hordóból, hébér segítségével – Ilyen volt a Maroshegyi Böndörödő

Két székely pásztor barkoch-bázik a nyáj mellett: – Pöndörödik? – kérdi az egyik. – Igen – válaszolja a másik. – Kunkorodik? – Persze. – Böndörödik? – Hát. – Akkor rákérdezek: dezoxiribonukleinsav?

V. Varga József

Az LGT Emlékzenekar Karácsony János vezetésével koncertezett a mulatság zárásaként Fotó: Pesti Tamás

Ha nem is az összetett molekula, de bizony böndörödött az esemény tucatjára is szombaton. Ugyanis 12. alkalommal rendezték meg nagy sikerrel a Maroshegyi Böndörödő elnevezésű szüreti mulatságot a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtárnál.

Szekeres, zenés felvonulás a városi flaszteron

Az összetartó közösségek azok, amelyek Székesfehérvár életében az alappillért jelentik. A Maroshegyi Böndörödő pedig társaival együtt a városi hagyományokat tartja életben – fogalmazta meg a többi között köszöntőjében Cser-Palkovics András polgármester.

Brájer Éva alpolgármester, önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy már képviselői munkája kezdetén is tudta: szeretne egy nagyobb szabású, városrészi rendezvényt. Maroshegy és a környék történetében jelen van a szőlőkultúra, ezért is adta magát, hogy márpedig szüreti mulatságot rendezzenek.

Az LGT Emlékzenekar Karácsony János vezetésével koncertezett a
mulatság zárásaként Fotó: Pesti Tamás

A tősgyökeres maroshegyiek és a fiatal családok találkozhatnak egymással, ismeretségek és barátságok köttetnek, miközben megismerkedhetünk a régmúlt korok hagyományaival – tette hozzá. A szekeres, csikós, zenés felvonulás a városi flaszteron haladt, pompás őszi dekorációk és gesztenyeláncfüzérek készültek, a színes madár­ijesztők igazán nem is rémisztettek. A csikósbemutatót a helyi művészeti csoportok fellépése követte, az elmaradhatatlan bográcsozást Bede Róbert mesterszakács felügyelte. Ezt megszívtuk… – közölte rezignáltan társaival a hasaló hordóból nemes nedűt hébérező atyafi. Nekem meg leszaladt vagy 60-70 cseppnyi. Most kizártok? – rémüldözött a másik „borlopó”. A színpadon Polyák Lilla énekelt, s zárásként az LGT Emlékzenekar koncertezett Karácsony János vezetésével.

A rendezvény ötletgazdája Brájer Éva Fotó: Molnár A.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában