dupla ünnepet ültek

2019.08.26. 07:15

Zene, tánc, kultúra, másfél napos bortúra Lajoskomáromban

Tizedik alkalommal csábította a vendégek százait az önkormányzat és a szőlősgazdák vendégszeretete a Fülöp-hegyi Pincefesztiválra.

Palocsai Jenő

A balzsamos nyári esten magyar dalok dallamai kúsztak a gyümölcsfák lombjai alatt Fotó: Palocsai Jenő/Fejér Megyei Hírlap

A jubileumi rendezvény már pénteken délelőtt elkezdődött, és mivel nemcsak a pincefesztivál tízéves, hanem a Zselyk és Lajoskomárom közötti testvértelepülési kapcsolat is, dupla ünnepet ültek a lajosiak.

Brici-Kerekes Miklós fotóit az önkormányzat, Brici-Kerekes Bianka és tehetséges helyi alkotók munkáit pedig a mozi épületében láthatják az érdeklődők. S mivel pincefesztivált tartott a falu, így elkerülhetetlenül fel kellett tárulniuk a pincéknek, hogy megmutathassák, milyen kincseket is rejt a mélyük! Ha valaki még nem járt arra, annak érdemes ellátogatnia oda, mert Lajosban két, egymással párhuzamos, élettel és jó borokkal teli pincesor föld alatti boltívei őrzik az egész éves, megfeszített munka arany- és rubinszínű eredményét. A zászlósbor az olaszrizling, így pénteken este elindult a szervezett Rizling-túra.

– Mindig 15 csapatot indítunk a túrán, akiknek ezúttal 15 állomáson kellett teljesíteni a próbákat. A Béka-tó területe és az azt övező természet volt a terep. Volt szekér-összeszerelés, szegbeverés, lufis ügyességi feladatok és ezúttal a testvértelepülések is képviseltették magukat a túrán – mondta Szűcs Zsuzsanna szervező.

A balzsamos nyári esten magyar dalok dallamai kúsztak a gyümölcsfák lombjai alatt
Fotó: Palocsai Jenő/Fejér Megyei Hírlap

Szombat délután felharsantak a rezesek a tűzoltószertár előtti téren. A Siófoki Fúvószenekar pattogós zenéjére lendültek és forogtak a pálcák a kislángi mazsorettek ujjai között. A kisbíró kihirdette rímekbe foglalt mondanivalóját, majd a díszes és zenés menet a Fülöphegyi kereszthez vonult, míg a kíváncsi tömeg a járdák árnyékában haladt. A székelyudvarhelyi huszárok és a Csókakői Szent Donát Borrend lovagjai is felsorakoztak a téren, ahol a helyi református és evangélikus lelkész, valamint a katolikus pap kérte az Úr áldását a szüretre, a szőlőre és azokra, akik dolgoznak vele. Pirtyák Zsolt, Lajoskomárom polgármestere is köszöntötte a megjelenteket, majd megkezdődött a borkóstoló. A Keleti soron indultunk és Wéber Zoltánnál ellenőriztük először a rizlinget. Utána étlen-szomjan tettünk meg úgy tíz métert, hogy Horváth Lóránt burgundi-bíborkadarka-merlot fajtákból készült rozé borával öblíthessük a hőség, az angolszalonna és a kiflikarikák miatti szárazságot.

A sor végén kakasherepörkölt, aztán a Rókatanya következett. A Nyugati soron hasonlóan kiváló borok, kedves házigazdák és több helyen élőzene fogadott bennünket. A vége felé énekeltünk pár régi magyar nótát, amit az Áldás zenekar kísért. Az orkán erejű széllel érkező vihar és a szomjhalál elől a Szaller-pince védelme és bora mentett meg bennünket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában