cél az elöregedő madarásztársadalom fiatalítása

2019.08.26. 07:20

Pintytől az aráig – tollas szépségeket láthattunk a fehérvári kiállításon

Nagytestű ara és amazon papagájok, rozellák, különböző színmutációjú kis sándorpapagájok, egzóták, zebrapintyek, kanárik, megannyi madárfaj és persze az ezzel járó óriási „hangzavar” fogadta a látogatókat a VOKE-ban.

Borsányi Bea

Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

36 kiállító összesen mintegy 400 egyedet hozott magával a Díszmadárbarátok Székesfehérvári Egyesületének 25. kiállítására. A jubileumi kiállítás azonban nem tért el a máskor megszokottól.

A nagyméretű ara papagáj hatalmasakat rikoltott éles hangján, miközben csőrével igyekezett darabokra tépni a ketrecére fektetett banánlevelet. De a többi madár is élénken kommunikált szombaton és vasárnap a Vörösmarty Mihály Művelődési Házban. A „hangzavar” a ház felé közeledve már az utcán is hallatszott, így nem is véthette el senki a Díszmadárbarátok Székesfehérvári Egyesülete 25. kiállításának helyszínét. Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

„A 25 év számunkra azt jelenti, hogy ennyi ideje létezünk, egyesületünk képes volt fennmaradni. A kiállításaink célja továbbra is az, hogy megismertessük, megszerettessük a madártartást és -tenyésztést az emberekkel – főleg a gyerekekkel, mert madarakkal ‚megfertőződni’ gyerekkorban lehet –, illetve hogy növeljük a tagságunk létszámát. Szeretnénk aztán nemzetközi szinten is megmutatni a madarainkat, és szakmai szempontból is fejlődni”, mondta el Osztotics Tamás programgazda, az egyesület elnöke, aki hozzátette, a madarak fiatalokkal történő megszerettetése azért is lenne fontos, mert itthon – csakúgy, mint Nyugat-Európában – a madarásztársadalom kezd elöregedni, ideje lenne kinevelni az utánpótlást.

Kicsit és nagyot egyaránt elvarázsoltak a zsibongó tollasok
Fotó: Fehér Gábor/Fejér Megyei Hírlap

Nos, az esély mindenképpen megvolt a gyerekek „beoltására” a hétvégén, hiszen már a szombat délelőtti megnyitón is sok kisgyerekes család érkezett, és a kicsik legtöbbje érdeklődve figyelte az izgő-mozgó, folyton csiripelő, éneklő és kiabáló, kisebb és nagyobb tollasokat. A bátrabbak a kiállítás egyik új elemeként a hatalmas ara papagájjal is fotózkodhattak, de arra is lehetőség volt, hogy egy óriáskígyót vegyenek a nyakukba. Idén is hirdettek rajzversenyt, ahol számos színes madár készült. A szombati program egyetlen „szépséghibája” a félhomály volt, amelyről azonban nem a rendezők tehettek – a MÁV délelőttre kikapcsolta a villanyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában