Maroshegy

2019.08.23. 17:30

Maroshegy képviselője, Brájer Éva rendszerben gondolkodik

A Maroshegy a város legnagyobb körzete, amelynek bemutatását annak képviselője, Brájer Éva alpolgármester tulajdonképpen a száz év előtti filoxérajárványtól kezdte.

Sági Zoltán

A Szilvamag városrész központi szerepét erősíti az új, parkosított külső

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mégpedig azért, mert a képviselő a városrész településszerkezetének sajátosságait azok kialakulásának körülményei­ből vezeti le. Ezen összefüggések birtokában pedig a jövő fejlesztéseit a maroshegyiek jelenlegi életmódja és szokásai alapján emberre szabottabban és élhetőbbre lehet tervezni. Az egykor szőlőművelésre alapított városrész keskeny, hosszú, esetenként zegzugos utcácskáinak felújítása nem egyszerű feladat. Ráadásul a városrész egyes területeinek lakosságszáma – korábbi döntések eredményeképpen – jelentősen megnövekedett. Mindent összevéve, Maroshegy átfogó fejlesztésére nagy szükség volt.

– Márpedig ha fejlesztésekről van szó, rendszerben gondolkodom – rögzítette a képviselő, aki a prioritásokat illetően világossá tette: először az idősek és a gyermekek érdekeit szolgáló jobbító változtatásokra összpontosít. Emiatt építettek Maroshegyen új idősek otthonát. Emiatt került viszonylag korán új járda a Táncsics Mihály Általános Iskola elé, és emiatt folyamatos a Maroshegyi Óvoda támogatása is. Közben, az infrastrukturális elemek, játszóeszközök megújítása mellett megtörtént a parkolók bővítése a kicsikkel érkező szülők érdekében, majd a Rádió utca rendbetétele is.

A Szilvamag városrész központi szerepét erősíti az új, parkosított külső
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mindig a szakmaiság és a lakói igények döntenek

A következő prioritás az összességében milliárdos tételt jelentő út- és járdafejlesztés, ahol az ütemtervet – mint Brájer Éva fogalmazott – mindig a szakmaiság és a lakói igények határozták meg. Ezen elv szerint haladtak és haladnak az útfelújítások, amelyek sora a Nagyszebenivel kezdődött, és – a képviselő szerint – a folyamatot is lehet látni: a Szilvamag, a Nagyváradi, a Brassói utca, aztán a Besztercei, a régiek nyelvén a Rigódomb át a Lugosi – most pedig a Temesvári utca – a másik oldalon pedig a Borszéki utca felé a Balatoni úti járda. A választásoktól függetlenül, mindhárom ciklusa során ezt az organikusan bontakozó rendszert követte, építette tovább, magyarázta a képviselő, aki ezzel tán arra is utalt, hogy a városrészi feladatok számára nem a nagypolitika naptárbeosztása szerint tagolódnak.

A Gárdonyi Géza Művelődési Ház környezetének felújítása sem késik már soká
Fotó: FMH-archív

– Közben a két lakótelepre is oda kellett figyelni – folytatta. A Rádió a régebbi, ahol rendszerszerű felújítás kezdődött. Itt játszótér és járda épült, és a belső utak felújítása is napirenden van. A Vásárhelyi lakótelepen pedig legutóbb a 15-ös épület környezetét rendezték. Mivel az utóbbi időben megnőtt az igény a parkolóhelyekre, ezek építését is szükséges folytatni. Maroshegyen számos beerdősült terület van, ám ezek mellett is fontos a klímatudatos parkosítás. Szóba került még a Gárdonyi Géza Művelődési Ház lehetséges jövőbeni felújítása, ahol az egyre nagyobb átmenő forgalmat bonyolító Vásárhelyi út új burkolatának műszaki átadását a jövőben a terület további rendezése követi majd. – A következő utcafelújítás az én fejemben az Aradi és a Nagybányai – engedett bepillantást a továbbiakba Brájer Éva, aki gondolatban már egy nagy méretű, mosdókkal ellátott, központi játszó- és sportolásra alkalmat adó teret is maga előtt lát a Maroshegyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában