Mindennapi „kis” hazugságaink

2019.08.03. 15:00

Legalább napi ötven füllentés, avagy miért nem tud mindig mindenki őszinte lenni?

Kutatások támasztják alá, hogy naponta legalább ötvenszer füllentünk kisebb-nagyobb ügyekben. De vajon ki miért cselekszik így?

FMH

Az egyik legjobb, ami tehetünk egy párkapcsolatban, hogy őszinték vagyunk egymással! Fotó: Stock

Igazság, a hazugság gyakorlatilag egyidős az emberiséggel: mindig akadtak olyanok, akik elferdítették az igazságot, csak hogy valamilyen előnyhöz jussanak. De a többség sokkal inkább azért mond nagyot, hogy valamelyest megkönnyítse vagy éppen feldobja a mindennapokat. A kérdés csak az: az illető megkárosít-e bárkit azzal, hogy ezt teszi. Amennyiben nem, akkor ezt nevezhetjük füllentésnek vagy kegyes hazugságnak is – lássuk az egyes típusokat, szándéktól függően!

Hárítás

Mindenki találkozott már olyan kollégával, aki a beszélgetések egy pontján kitér a közös ismerősök, munkatársak magánéletére. Aki ebben nem akar részt venni, az tulajdonképpen egyfajta mismásolásba kezd, és mondjuk, csak ennyit reagál az illető faggatózására: „Á, nem is emlékszem pontosan, majd ő elmeséli neked a részleteket!”

Udvarias ferdítés

Képzelje el a következő helyzetet: a barátja egy olyan buliba hívja meg, ahol a társaság nagy részét nem kedveli, ezért nem szeretne elmenni. Nemde sokkal kedvesebb, kevésbé fájdalmas megoldás, ha azt mondja az illetőnek, hogy nem érzi jól magát, mint ha kertelés nélkül közölné vele, hogy unalmasnak tartja a barátait, és semmi kedve velük tölteni a szabadidejét?

A jó hírnév megőrzése

Bizonyos füllentések arra szolgálnak, hogy az ember megőrizze a róla kialakult pozitív képet. Például, ha megcsaltak valakit, az illető pedig ezt szégyelli, és nem akarja, hogy bárki is sajnálkozzon felette, akkor egy picit más irányból tálalja a szakítást, mondjuk így: „Sajnos véget kellett vetni a kapcsolatunknak, nem egy irányba tartott az életünk…” És máris nem ő lesz a szerencsétlen felszarvazott.

Az egyik legjobb, ami tehetünk egy párkapcsolatban, hogy őszinték vagyunk egymással! Fotó: Stock

Önvédelmi tündérmese

Egy munkatársa, mondjuk, túlságosan személyes kérdéseket tesz fel, ön viszont nem akar vele ennyire közeli kapcsolatba kerülni? Akkor egyrészt válaszolhat neki kissé sejtelmesen, másrészt hivatkozhat arra a nagyon általános tételre, miszerint mindenkinek joga van az intim szférájához, és bizonyos dolgokat szeretne megtartani magának.

Mellébeszélés a szerelemért

Ha arra vágyik, hogy a párja szavakba öntse, mit érez ön iránt, ám ő ehelyett egy nem túl szép szál virággal állít haza, akkor nagy valószínűséggel nem fogja lehordani ezért. Inkább kedvesen megköszöni, és azt mondja neki, hogy nagyon szép a virág. Ez a fajta tapintatos viselkedés akár meg is mentheti a kapcsolatot.

Dicséretbe csomagolt hazugság

Akkor alkalmazhatja ezt módszert, amikor azt szeretné, hogy az önnel szemben álló személy jobb emberré váljon. Ilyenkor olyan tulajdonságait kell kiemelnie, felnagyítania, amelyek csak minimálisan, a legnagyobb jóindulattal fedezhetők fel benne, ám ha ezeket megerősíti, akkor az illető nagy eséllyel törekedni fog rá, hogy megfeleljen ennek a képnek.

Pinokkió-effektus

Talán a legártalmatlanabb formája a hazugságnak, amikor valakinek elképesztően élénk fantáziája van, ráadásul egy igazi mesélő veszett el benne, következésképp folyton kiszínezi a vele történteket. Az effajta nagyotmondástól azonban csak vidámabb, érdekesebb, izgalmasabb lesz a világ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában