az első csoda

2019.08.14. 08:00

A megye 7 csodája: értékekben gazdag terület a Gaja-szurdok

A Gaja-völgy Fejér megyei szakaszán, a Bakony legkeletibb részén – Fehérvárcsurgó és Bodajk között – található a Gaja-szurdok.

Szanyi-Nagy Judit

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Itt a hegyek már dombokká alakulnak, a létrázás elkerülhető, így családok számára is alkalmas kirándulóhely. E helyen folyik át a régió legtisztábbnak mondott vízfolyása, a Gaja-patak is, melynek medrét természetes formájában hagyták meg a terület gondozói. Egy kirándulástippeket adó honlap szerint évtizedekkel ezelőtt a környékbeli bányászat megszűntével a patak majdnem teljesen kiszáradt. Szerencsére a karsztvizek felengedése következtében az utóbbi években forrásai újraéledtek, és a hazánk középhegységeiben ritkán látott bővizű meder méltán vált a régió egyik leglátogatottabb pontjává.

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Gaja-patak völgye nem mellesleg több irányból is megközelíthető, sok turistaút egyik állomása ez a terület. A vízfolyás jellemző halfajai a tavi pisztráng, a kárász, a szélhajtó küsz és a sügér. Átlagos vízmélysége 40 centiméter. A pataknak régebben nagy gazdasági szerepe volt, szinte minden, hozzá közel eső településen működött vízimalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában