Pár év alatt a városrész fele megújult

2019.08.24. 15:30

A 4. választókerület változásait Molnár Tamással elemeztük

Molnár Tamás önkormányzati képviselővel az elmúlt évek 4. választókerületi változásait tekintettük át.

Sági Zoltán

A Salétrom sétány 3 ütemben, mintegy 200 millióból épült ki

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A fejlesztések során alapvetően azokra a területekre össz­pontosítottak, ahol komoly elmaradások voltak. Az egyik ilyen terület a Salétrom utcai sétány, és benne – többek között – a Németh László Általános Iskola előtti tér volt, ahol 2018 elejére összességében megközelítőleg 200 millióból teljes rehabilitáció történt. A három ütemben megvalósult felújítás során a Civil Központtól egészen a Napsugár Óvoda melletti parkolóig a teljes Salétrom utca átépült. Ebből csak a Salétrom sétány közel 6500 négyzetméternyi felületen kapott új burkolatot, így mára egységes képet mutat a létrejött közösségi terekkel, növénytelepítésekkel és az új padokkal együtt.

A Horvát István lakónegyed út- és járdahálózatának teljes felújítása nagyságrendileg szintén 200 milliós beruházás volt, ahol a 30 éves korábbi burkolatot – több mint 10 ezer négyzetméteren – mindenütt kicserélték. A három hónap alatt, 2017 decemberére elkészült rehabilitáció során a lakónegyed csapadékvíz-elvezető hálózatát is felújították. A közelben teljesen megújult a Kaszap István utca is, amely 2018 tavaszán, egy hét leforgása alatt, a Saára Gyula Útfelújítási Program keretében mintegy 10 millió forintból kapott új kopóréteget.

Tavaly augusztusban elindult a Deák Ferenc és a Lövölde utcák által határolt területek út- és járdahálózatának, valamint parkolóinak három ütemben megvalósuló felújítása, ahol idén augusztus végéig átadják a beruházás 2. ütemét. Az eddig elvégzett munkák mintegy 150 millióba kerültek. Ehhez a jövőre befejeződő, már megtervezett és költségvetési fedezettel ellátott utolsó ütem, amelyben a szervizút és a csapadékvíz-elvezető hálózat újul meg, további 100 milliót tesz hozzá.

A Salétrom sétány 3 ütemben, mintegy 200 millióból épült ki
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

E három nagyobb felújítási projekt mellett, amelyek során az elmúlt években a választókörzet területének bő fele épült újjá, megvalósultak kisebb beruházások is. A Béke téren a katonai temető mellett 10 millióból térköves járdát építettek a régi salakos sétányt kiváltva, de az elmúlt 5 évben mintegy 100 új parkoló is létesült a városrészben. Jöttek létre új játszóterek a Horvát István lakótelepen és a Deák Ferenc utcában, és történtek apróbb, komfortérzet-javító változások is számos pad, köztéri szemetes, biciklitároló, vagy kukaketrec kihelyezésével.

A jövő

Molnár Tamás a jövőre vonatkozóan elmondta: a fókuszban a Deák–Lövölde projekt 3. ütemének befejezése van, illetve – amennyiben a lakók bizalmából sikerült folytatni a munkát – az Erzsébet-lakótelep út- és járdahálózata újul meg, ami régi adóssága a városnak. Emellett a Gáz utcai beugró parkolók felújítása is fontos, illetve a Lövölde úton a páros oldali járdák felújítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában