A városfal alatt

2019.07.30. 07:25

Tervásatás kezdődött hétfőn a Jókai utca 14. alatt található építési területen

Egy tervezett beruházás előtti próbafeltárás keretében került sor két éve az első bontásra a foghíjtelken.

Sági Zoltán

Szöllősy Csilla régész vezeti a Jókai utcai ásatást Fotó: NN

Ennek során akkor, egy szakmai hipotézis szerint a városfal alapozására sikerült rábukkanni. Az ásatásokat vezető Szőllősy Csilla régész elmondta: a kőből épült városfal alatt mindenhol faszerkezetet találni, amellyel kapcsolatban azt kell tisztázni: valóban a kő városfal alapozásáról van-e szó, vagy egy korábban keletkezett, fából készült, de a kőfal építésekor visszabontott fal maradványairól. A Jókai utcai helyszín esetében az a mellékkörülmény is segíti a kutatókat, hogy az egykori városlakók, akik a 18-19. század fordulóján elkezdték elhordani a városfalat, itt az alapokig visszabontották azt.

Szöllősy Csilla régész vezeti a Jókai utcai ásatást Fotó: NN

Korunk régészei számára ezzel hozzáférést engedtek azon rétegek vizsgálatához, amelyek másutt egyébként elérhetetlenek. A régészek már a 2017-es bontáskor hozzájutottak famintákhoz a lelőhelyen, amelyekről azóta a dendrokronológiai vizsgálat megállapította: azonos korúak a korábban, a Siklósi Gyula ásatásai nyomán a Jókai utca 20. alól előkerült famintákkal.

A feltárás a tervek szerint mintegy másfél hónapot vesz majd igénybe, amelynek első két hetében lehet a környék lakóinak munkagépekre számítaniuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában