külhoni területeken

2019.07.24. 07:45

Határtalan közös kirándulás – A cecei és alapi gyermekek még élelmiszer-adományokat is vittek

Az iskola pedagógusai hagyományaiknak megfelelően az idei tanévben is megszervezték a hetedik évfolyamos diákoknak szóló izgalmas, élményekkel teli kirándulást.

FMH

Kalandos út, végig jelen lévő történelmi múlt Fotó: Király László

Nincs túl sok haszna, ha a diákok csupán az utazás közben ismerik meg a felfedezésre váró valamennyi információt, szerencsésebb, ha már előzetesen birtokolnak némi tudást. Ennek megfelelően a diákok már korábban megismerkedtek a külhoni területek történelmével, néprajzával, földrajzi sajátosságaival.

A kirándulás a cecei intézmény két telephelyéről indult. Az első célállomás Nagyszalonta volt, ahol az utazók az Arany János-emlékházat keresték fel, majd Nagyváradon a Juhász Gyula Általános Iskola diákjaival találkoztak és közös városnézésen vettek részt. Felkeresték a Nagysándor József-emléktáblát és a Szacsvay Imre-szobrot, megtekintették a székesegyházat, a város főterét.

Az utazás a festői Királyhágón át folytatódott, s a diákok Körösfőn pihentek meg először, ahol megemlékezést tartottak a Vasvári Pál-emlékoszlopnál. Kolozsvár Fő terén megidézték a forradalmat, hiszen 1848. május 29-én itt mondták ki az uniót Magyarország és Erdély között. A Szent Mihály-templom, a Mátyás-szobor és Hunyadi Mátyás szülőháza elbűvölte a diákokat. A tordai sóbánya harminc méter mély aknája, illetve a Tordai-hasadék életre szóló emlék mindenkinek.

Kalandos út, végig jelen lévő történelmi múlt
Fotó: Király László

A következő reggel már a Torockói Helytörténeti Múzeumban, illetve a Szent Ferenc Alapítvány Kis-Szent Teréz Gyermekotthonában köszönt az ifjakra, ahol átadták az összegyűjtött élelmiszer-adományokat. A nagyenyedi vár történelmi emlékeket idézett meg, akárcsak a Bethlen Kollégium. A cecei diákok megkoszorúzták a vár falán található – 800 legyilkolt magyarnak emléket állító – táblát. Mint ismeretes, az áldozatok a forradalom során kitört magyarellenes pogrom áldozataivá váltak. Következő célpontjuk Gyulafehérvár volt, ahol a Szent Mihály-székesegyházat keresték fel, amely az erdélyi fejedelmek hagyományos temetkezőhelye. A következő állomás a Hunyadi család ősi fészke, a lenyűgöző Vajdahunyad volt, ahol a várkastélyban és udvarán készültek a szelfik.

A következő reggelen sikerült meghódítani a dévai várat, ahol egy rendhagyó történelemóra keretében felelevenítették az épület történetét, kiemelve szerepét a szabadságharc folyamatában. A Szent Ferenc Alapítvány központja után a fiatalok útja Máriaradnába vezetett, ahol megtekintették a híres zarándokhely kegytemplomát. Aradon a Megbékélés terét keresték fel, ahol újjáépült az egykor a város főterén álló Szabadság-szobor. Kirándulásukat az aradi erőd közelében található obeliszknél zárták, a 13 aradi vértanú emlékére fejet hajtottak, és elénekelték nemzeti imádságunkat, a Himnuszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában