csapatzászló, tárlat és kőtábla

2019.07.25. 07:20

Hallgatók őrzik tovább a Campus egykori gyalogsági hagyományait

Javában készülődnek a szeptember 4-i ünnepélyes avatásra a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusán. Az események része lesz a múltidézés is, hiszen az oktatási intézmény különös figyelmet fordít a hagyományőrzésre, amely a megyeszékhelyhez tartozás egyik fontos jelképe.

Tihanyi Tamás

Balra Szalai Károly, szemben Rangel István, Böhm Martin, Ampli Ferenc és Suplicz Zsolt a megbeszélésen Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mivel a világszínvonalúvá érett létesítmény, a B épület egykor katonai (gyalogsági) laktanya volt, értő munkacsoport alakult, hogy az ünnepség mellett állandó tárlat is emlékeztessen mindenkit az épület patinás múltjára. Szerdán Horváth Bé­la, a campus igazgatója, Sup­licz Zsolt kommunikációs referens, Rangel István hagyomány­őrző, gyűjteményvezető, Szalai Károly tanár, egy, a korszakkal és a fehérvári alakulatok történetével foglalkozó kötet szerzője, Ampli Ferenc hagyományőrző huszártiszt, valamint Böhm Martin történész, muzeológus beszélte meg a tennivalókat. Megegyeztek: az ünnepélyes alkalommal a hagyományőrzők kürtszó mellett korhű egyen­ruhában átadják majd a hallgatóknak az egykori katonák csapatzászlaját – ezzel jelképesen magát az épületet –, amit az intézmény arra méltó helyén őriznek majd.

Balra Szalai Károly, szemben Rangel István, Böhm Martin, Ampli Ferenc és Suplicz Zsolt a megbeszélésen
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A szakemberek állandó kiállítás anyagát is összeállítják, amely a tervek szerint a földszinti folyosón lesz látható. Van miről megemlékezni, hiszen több gyalogezred múltját érdemes megidézni, hogy teljes képet alkothasson a látogató a katonaéletről, amely a Budai úti laktanyakomplexumot egykor jellemezte. Fontos fejlemény, hogy rekonstruálhatóvá lett az a kőtábla, amely a 3. gyalogezred hősi halottai­nak, időben 1941-ig terjedő névsorát tartalmazta egykor a campus külső falán. Nem tudni, hogy a táblát már a német megszálláskor vagy később, a szovjet időkben semmisítették-e meg: az újraszentelés idejére, halottak napjára Böhm Martin azzal készül, hogy a hősök névsorát az 1945-ös állapot szerint egészíti ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában