A könyvtár hiteles hely

2019.07.04. 07:35

Fehérváron zajlik a könyvtárosok vándorgyűlése

1990 után július 3-5. között második alkalommal ad otthon városunk a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Vándorgyűlésének, amelyet egyébként 51. alkalommal szervezett meg az egyesület.

Borsányi Bea

A „betűkatonák” sorba állításával kijött a közösen énekelt dal címe Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

1990 után július 3–5. között második alkalommal ad otthont városunk a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Vándorgyűlésének. A résztvevők száma elérheti a 800 főt is. A nagyszabású rendezvényt megnyitó sajtótájékoztatón többek között Barátné Hajdú Ágnes, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöke beszélt az esemény programjairól, céljáról. Minden évben van a vándorgyűlésnek egy választott témája, amely köré szervezik a szakmai előadásokat. Az idén a Hiteles hely mindenkor, mindenkinek mottót választották a szervezők. Ez Székesfehérváron különösen aktuális téma, hiszen III. Béla itt hozta létre a királyi kancelláriát.

A „betűkatonák” sorba állításával kijött a közösen énekelt dal címe
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az idei mottó ugyanakkor arra is utal, hogy a könyvtárak hiteles helyek, információforrások még ma, az internet világában is. A Magyar Könyvtárosok Egyesülete a civil szakmai szervezetek sorában kimagasló reprezentativitással bíró és jelentős szerepet vállaló szervezet.

Célja a könyvtárosok és a könyvtári rendszer szerepének erősítése a nemzeti kulturális örökség megőrzésében és az információk közvetítésében a tudástársadalom kihívásainak megfelelően. Ennek érdekében közösen gondolkoznak és képzik tovább a könyvtárosokat – többek között ezen a vándorgyűlésen is –, akikből sajnos egyre kevesebb van Magyarországon.

A könyvtártechnikai eszközök fontos szerepet játszanak a könyvek állagának megóvásában
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A szerdai program délben közös énekléssel indult, a résztvevők egy része Kremnitzky Gábor Olvasni jó című szerzeményét adta elő a belvárosban, miután egy kisebb bevezető játék során a „betűkatonákból” kirakták a dal címét. Ezt követően a Szent István Művelődési Házban szakmai kiállításon találkozhattak a különböző könyvtártechnikai cégek képviselőivel, illetve kínálatukkal. A plenáris ülésnek kora délután aztán a Vörösmarty Színház adott otthont, amelynek nézőtere teljesen megtelt.

A szakembereket többek között Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára köszöntötte. Hermann Róbert történész előadását követően adták át az elismeréseket és a díjakat. Az év fiatal könyvtárosa különdíjat Farkas Edit, a Vörösmarty Mihály Könyvtár Helyismereti és digitalizálási csoportjának munkatársa kapta. A program csütörtökön szakmaki előadásokkal folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában