zajlik az élet

2019.07.11. 12:00

Együtt dolgozik Balinka és Mecsér a közös fejlődés érdekében

Eleve tiszta lappal, adósságok nélkül indult a település a fejlődés útján. A két településrész egyre inkább összeforr.

Palocsai Jenő

A balinkai orvosi rendelő a felújítás után

Fotó: önkormányzat

A községnek nem volt tartozása, így a 2013-as adósságkonszolidációnál nem volt érintett. Ezt ellensúlyozandó a kormányzat két alkalommal 10-10 millió forint támogatásban részesítette a települést. A testület ezt további 4,5 millió forinttal megtoldotta, ebből megújult Mecséren a Kállai és a Sprőder utca útburkolata, Balinkán pedig az Erdősor utcáé.

Mindkét oldalon sikerült az orvosi rendelőt teljes körűen felújítani, ehhez pályázat révén közel 31 millió forintot nyertek, amit önerőből még további négymillió forinttal kiegészítettek. Emellett 1,2 millió forintot költhettek a mecséri orvosi rendelő és Védőnői Szolgálat bútorzatának lecseréléséhez.

A balinkai orvosi rendelő a felújítás után
Fotó: önkormányzat

Hárommillió forinthoz jutottunk, amelyet egymillió forint önrésszel kiegészítve a két településrészi könyvtárunkban a teljes bútorzatot le tudtuk cserélni, új, modern bútorzatra, tudtuk meg Wéninger László polgármestertől.

A Digitális Jólét Programnak köszönhetően a művelődési házban kialakították az ingyenes internet-hozzáférés lehetőségét, emellett digitális eszközök használatának elsajátításához szükséges informatikai és számítástechnikai eszközöket szereztek be így már van wifi, laptop, okostelefon, tablet, projektor, és nyomtató is.

Idén pályáztak a fenntartható települési közlekedést támogató programban is. Az elnyert összegből mindkét településrészen gyalogátkelőhelyek létesültek, járda és gyalogoshíd épült közvilágítással a Varjú vári buszmegállóhoz. Újjáépült a polgármesteri hivatal környéke, új buszvárók védik az utazókat és optikai forgalomcsillapítók készültek. Nemrég a templomtól a Bodajki Falutáborig kerékpáros nyomvonalat festettek az aszfaltra.

A polgármesteri hivatal megújult környezete
Fotó: önkormányzat

Szintén az idei év eredménye, hogy az egész településen megújult az informatikai hálózat. Egy optikai hálózat gondoskodik a gyors internet és kábeltévé szolgáltatásról. Mecsér településrészen már korábban, Balinka településrészen az idén került sor az elavult, régi villanyoszlopok cseréjére, növelve a háztartások áramellátásának biztonságát.

Régi és bosszantó probléma volt a térerő hiánya, de megoldódni látszik, hiszen mobil lefedettséget biztosító átjátszó torony épül hamarosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában