tárlat emlékeztet majd a gyalogsági laktanyára

2019.07.12. 14:00

A Corvinus Egyetem őrzi az egykori épület múltjának emlékét

A Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusában már javában készülnek a szeptemberre, hiszen az ősz nem csupán egy újabb évszak, egy újabb szemeszter kezdete lesz a patinás intézmény számára, hanem mérföldkő is a székesfehérvári felsőoktatás történetében.

Tihanyi Tamás

A Corvinus Egyetem őrzi az egykori épület múltjának emlékét

Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A B épület szinte már elkészült, és aki végigjárja folyosóit valamint az oktatás termeit, láthatja, világszínvonalú létesítmény született. Azonban nem csak a jelenre és a jövőre fókuszálnak az egyetemen, figyelnek a múltra is. Nem véletlenül. A falak ugyanis régenvolt katonák lelkeit őrzik, a termekben hősök szelleme bolyong és vezényszót repít a képzelet, hiszen az egykori Budai úti laktanyakomplexum egy része lépett az oktatás szolgálatába. A Corvinuson úgy gondolták, tisztelik és ápolják ezt a hagyományt. A törekvésekről, arról, hogy az új épület valamikor gyalogsági laktanya volt, korábban már írtunk. Cikkünkre reagált a Budai úton – lényegében szemben, az út túloldalán – lakó tanár úr, Szalai Károly, aki jól ismeri az egykori laktanyák történetét. Felajánlotta segítségét a hagyományőrzéshez és a múltidézéshez, fontosnak tartva, hogy a leendő hallgatók ne csak tudják, érezzék is, milyen falak között pallérozódik az elméjük.

A Corvinus Egyetem őrzi az egykori épület múltjának emlékét
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az intézmény vezetése örömmel fogadta a támogatást, s kedden létrejött egy találkozó, amelyen lapunk képviselője is ott volt: Szalai Károly, valamint Horváth Béla, a campus igazgatója és Suplicz Zsolt kommunikációs referens megbeszélték, milyen kisebb tárlatot lehetne összeállítani, amely képekben, dokumentumokkal mutatná be az épület múltját. Egy bővebb összefoglaló pedig felkerülne a székesfehérvári campus honlapjára. A vendégnek lehetősége volt megnézni az egykori laktanyát, amely egyes építészeti elemeiben – például a folyosó téglából épült boltozatos mennyezetében – még őrzi, milyen lehetett több mint száz éve a kaszárnya.

A munka tehát ilyen irányban is elkezdődött. Szalai Károly – aki a Lánczos-Szekfű Közalapítvány ösztöndíjának támogatásával 2016-ban „Békéből háborúba” címmel könyvet is írt a témáról – egyebek mellett elmondta: a katonai épületek 1991-ben, mintegy a rendszerváltás folyamatának helyi epizódjaként kerültek vissza a magyar állam tulajdonába. Az egykori huszár pótkeret laktanyáját

lebontották, helyén ma benzinkút van. Ugyanerre a sorsra jutottak a korábbi lovassági laktanya épületei, ott hatalmas üzletközpontokat nyitottak. Mementóként csak egy darabot hagytak meg a kerítésből, amelyen márványtábla emlékeztet az 1891-92-es építésre. Szalai Károly megjegyezte: úgy emlékszik, a közvélemény nem értett egyet a teljes megsemmisítéssel. Szerencsére a gyalogsági laktanya épületei elkerülték ezt a sorsot: a parancsnokság helyére került a Lánczos Kornél Reálgimnázium, a másik két épület pedig a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusáé lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában