Ágyú dörrent, dob pergett és penge csattogott

2019.06.03. 07:40

Várjáték a szabadbattyáni őrtorony lábánál

A hagyományos Szabadbattyáni Történelmi Várjáték programjai szombaton a Kula-toronyhoz invitálták a népeket. Jelentjük „híven szolgálatjukra”: ismét a magyarok győztek.

V. Varga József

A tűzharcot közelharc követte a bemutató viadalon

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Ágyú dörrent, dob pergett és penge csattogott, a jó vitézek rohamra indultak, hogy bevegyék Csíkvár palánkját. No, ekkor szólalt meg a polgárőrparancsnok mobilja. „Valami dörgést hallunk: mi történt a faluban?” Az éber honpolgárnak megnyugtató válasszal szolgált az őrző: „Ne tessék aggódni, megkezdődött a várjáték a Kula-toronynál. Még eltart egy darabig, jöjjenek ki…”

A tűzharcot közelharc követte a bemutató viadalon
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

Immár másfél évtizede rendezik meg a történelmi várjátékot az őrtoronynál. A jubileum méltó megünneplésében komoly részt vállalt a két visszatérő csapat, a székesfehérvári I. András Király Lovagrend és a Csőszi Történelmi, Haditorna és Hagyományőrző Egyesület.

A felsorakozott alakulatok először tűzharcban, majd közelharcban küzdöttek meg egymással, a „keresztény seregek” győzelméig. A fehérváriak nagymesterét, Bencze Tamást és a csőszi „törökök” urát, Kizil Juszuf agát… pardon Balázs Miklóst később aztán a frissítő állomáson láthattuk viszont őszinte barátságban. Úgy öltöztek, hogy bátran megihattak együtt egy kávét…

A kilátogatók, a csatajelenetet követően a fehérvári Magyar Királyi Kardforgatók Rendje bemutatója révén – Vidermann Csaba rendkapitány tolmácsolásában – nyerhettek bepillantást a középkori vitézek világába.

Amint Váczi-Tóth Bernadett kulturális referens elmondta: A Vár téri vigasságon a gasztronómia iránt érdeklődőket török ételkóstoló várta, a gyerekek karagöz-bábut készíthettek vagy a népi játszótéren múlathatták az időt, a felnőttek a kirakodóvásár portékáit mustrálgatták. Déltuán a budapesti Arasinda zenekar interaktív mesejátékot mutatott be, a furfangos Naszreddin Hodzsa vidám történeteibe kicsit és nagyot egyaránt bevonva. A rendezvényt koncerttel zárták.

A torony állandó kiállításán késő római kori falfestmények láthatók, és már készülnek a múzeumok éjszakájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában