Koszorúztak az emlékhelynél

2019.06.24. 07:45

Orvoscsapat csodálja Enying ünnepeltjét, Belák Sándort

Az Enyingi Városvédő, Városszépítő és Hagyományőrző Egyesület évek óta megemlékezést tart Belák Sándor emlékhelyénél, a református temetőben. Idén is tartották a hagyományt.

Majer Tamás

Egészen Debrecenből érkezett az ünnepségre Szűcs Gabriella és Szekanecz Zoltán

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ahogy arról idén már többször írtunk, Enyingen a 2019-es esztendő Belák Sándor reumatológus emlékéve. Az 1886. július 17-én, Enyingen született orvos munkássága, emlékezete áll a tematikus rendezvények fókuszában. Ám a Belák család számos tagja tett le maradandót Enying és nem csak Enying „asztalára” az évtizedek, évszázadok során. Például az 1919–1978 között élt Belák Sándor mezőgazdász vagy az 1858-ban született Belák Sándor körorvos. Nem csoda, hogy a szombati megemlékezésen Kovács Attiláné Gabriella, a helyi bibliotéka könyvtárosa úgy fogalmazott, a 2019-es éve a Belák család emlékéve a városban.

Belák Sándor körorvos és felesége, koronczói Pesthy Róza (születési név) sírjánál van a reumatológus Belák emlékhelye, akinek a sírját Budapesten, a Farkasréten sajnálatos módon felszámolták. A reumatológus születésnapjához időzített alkalomra rendre ellátogat egy Belák-díjas orvos is. A Magyar Reumatológusok Egyesülete 1983 óta, kétévente az enyingi származású előd emlékére tüntet ki két reumatológust. Legutóbb, 2017-ben Bálint Péter és Szűcs Gabriella kapta, idén szeptemberben Nagy György és Szántó Sándor kapja meg a Belák-emlékérmet.

Egészen Debrecenből érkezett az ünnepségre Szűcs Gabriella és Szekanecz Zoltán
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Ezúttal Szűcs Gabriella mondott beszédet, de tiszteletét tette Szekanecz Zoltán, a reumatológusok egyesületének elnöke is. A vendégek Debrecenből érkeztek. A doktornő emlékezők előtt elmondott beszédében kiemelte, hogy Belák Sándor az orvoslás megannyi területén maradandót alkotott, nem elégedett meg a kórélettannal és a gyógyszerészettel: a bakteriológia, a hematológia, s természetesen a reumatológia „várát is bevette”. Minden magas bástyájával egyetemben.

Belák Sándor nevéhez fűződik az 1941-ben megjelent legelső magyar nyelvű reumatológia tankönyv is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában