Újabb innovatív központ várható

2019.06.10. 07:14

Nyáron is fellelhető titkok a székesfehérvári Titkok Házában

A gyermekeket nem tiltani kell a technológiától, épp ellenkezőleg: elkél a felnőttek segítsége a minél tudatosabb eszközhasználatban!

Szanyi-Nagy Judit

Domokos Tamás, az Echo Network Zrt. vezérigazgatója elmondta: országszerte nagy az érdeklődés a Titkok Házában folyó munka iránt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Februárban nyitotta meg kapuit a Fehérvári Civil Központban található Titkok Háza Tudományos Élményközpont. A földszinti termekben az eltelt négy hónap alatt közel négyezer diák, ebből 26 iskola csaknem kétszáz osztálya fordult meg. A cél egyértelmű: népszerűsíteni a természettudományos tárgyakat, valamint az efféle és a műszaki témájú pályákat. Ezt Borján Péter, az élményközpont igazgatója fogalmazta meg, ahogyan azt is: jelenleg 11 programot kínálnak a látogatóknak, a jövő tanévre pedig már több mint húszat szeretnének. Köztük kriptográfia szakkört, 3D-nyomtatást és -tervezést, emelt szintű kémia-, fizika- és biológiaérettségire felkészítő foglalkozásokat vagy csillagászati objektumok fényképezése és képfeldolgozása témájú „szakkört”.

Domokos Tamás, az Echo Network Zrt. vezérigazgatója elmondta: országszerte nagy az érdeklődés a Titkok Házában folyó munka iránt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mivel javában iskolai osztályokat szólítanak meg, így az oktatók sok esetben maguk vonulnak ki az igénylő intézményekbe. Különlegesség a nyárra tervezett két napközis tábor: a kis természettudós tábor létszámkorlátja 24 fő, ide június 17. és 20. között az általános iskolás, június 25. és 28. között pedig a középiskolás diákokat várják. A csillagászati tábort – amelynek létszámkorlátja 30 fő – három alkalommal, június 24. és augusztus 29. között rendezik meg. Mindegyik ingyenes lehetőség, jelentkezni az intézmény elérhetőségein lehet, amíg van szabad férőhely.

Újabb innovatív központ várható

A városnak két hasonló tematikájú, de egymást jól kiegészítő élményközpontja van: az egyik az Alba Innovár, a másik a Titkok Háza. A közeljövőben pedig várhatóan egy harmadik innovatív központ is lesz Székesfehérváron az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar robottechnikai tanszéke által – készített számvetést Cser-Palkovics András polgármester. A fenntarthatóság és a további fejlődés nem titkolt célja a Titkok Házának; ehhez kapcsolódóan Domokos Tamás vezérigazgató elmondta: a tudományos ismeretterjesztésre a felnőttek részéről is van igény, így elképzelhető, hogy már ősztől közérthetőbb, „szabadegyetemi” formájú előadásokat tartanak az érdeklődőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában