Rozsdás relikviák, múltidéző ereklyék

2019.06.04. 07:17

Hadtörténeti és haditechnikai kiállítás nyílt Pákozdon

A történelmi kiállítás megnyitója a lég­oltalmi sziréna figyelmező hangjára vette kezdetét hétfő este a Kultúra Házában. Egy ifjú hölgy „tekerte” bakaruhában.

V. Varga József

A hadtörténeti és haditechnikai kiállítás nyitányaként a háborús filmekből ismert melódia, az Amazing Grace szolgált. Az Adrian Taya-féle feldolgozást Tarné Szabó Magdolna és két tanítványa játszotta hegedűn, megadva az alaphangját a történelmi, múltidéző tárlatnak. A kiállító fiatalok elhivatottsága példaértékű. A képen fiatal érdeklődők a tárlat hétfői megnyitóján

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kiállító fiatalok – Handler Attila, Handler Edit, Kummer Imre, Róka Marcell és Váradi Dávid – elhivatottsága példaértékű. Úgy mondják: hajtóerejük a kíváncsiság, küldetésük a múlt tisztelete, s a tárgyak mögött mindig a katonát, az embert látják, s ugyanúgy szeretnék láttatni az érdeklődőkkel. Hadtörténeti és haditechnikai kiállítás nyílt első és második világháborús, valamint 1956-os relikviákból és ereklyékből a művelődési ház két termében.

A kiállítás nyitányaként a háborús filmekből ismert melódia, az Amazing Grace szolgált. Az Adrian Taya-féle feldolgozást Tarné Szabó Magdolna és két tanítványa játszotta hegedűn. A képen fiatal érdeklődők a tárlat hétfői megnyitóján
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A tárlatot Takács János polgármester és Lévai Miklós nyugállományú alezredes, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület elnökségi tagja, a Fejér megyei szervezet elnöke nyitotta meg. Díszvendégként a 97 esztendős Smohay Ferenc nyugállományú zászlóst, doni veteránt köszöntötték a rendezvényen.

A megnyitón Smohay Ferenc, a doni veterán is ott volt
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kiállítás június 28-áig tekinthető meg, hétfőtől péntekig 16 és 20 óra, szombaton és vasárnap 8 és 20 óra között. Amint megtudtuk: június 15-étől szombatonként és vasárnaponként gyermekprogramokat (military-pálya, mocsárjárás, gránátdobás…) rendeznek az udvaron, június 22-én pedig 8-tól 24 óráig tartanak nyitva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában