Figyelő szemek a parkok körül

2019.06.21. 15:30

Elavult lett volna a konstrukció, újat írnak ki Velencén

Visszavonta a velencei önkormányzat azt a határozatát, amely a kamerarendszer kialakításával kapcsolatos. Ám ennek nem az az oka, hogy nem akar a város kamerákat felszereltetni… – erről kérdeztük Koszti András polgármestert.

S. Töttő Rita

A felvétel a Babák Rózsakertjében készült, ahová szintén kamerát telepítenek Fotó: archív

A Zöld Város projekt közel 500 millió forintos pályázati támogatásának köszönhetően Velence térfigyelő kamerarendszer kialakítását is célul tűzhette ki, mégpedig a város főbb parkjai környezetében. A Babák Rózsakertjében és a Hősök parkjában építhetik ki a kamerákat 17 millió forintos keretből, a tervek szerint negyven darabot. Az elsőként benyújtott beszerzési eljárás keretében nagy felbontású, fix telepítésű, kültéri IP dome kialakítású kamerákat szerettek volna, amelyek állítható látószöge lehetővé teszi a részletgazdagabb képmegjelenítést, egy adott fókuszpontra. A beépített IR megvilágítónak köszönhetően pedig éjszakai megfigyelésre is alkalmas kamerákat tervezett a város.

– Ám a megkeresett három gazdasági szereplő is, akiktől ajánlatot kértünk, jelezte, hogy a felhívásban szereplő konstrukció elavult, beszerzése nehézkes, s annál olcsóbb és gazdaságosabb üzemeltető kamerarendszerek vannak már kereskedelmi forgalomban – mondta el a hírlapnak Koszti András polgármester. A testületi ülésen pedig kiderült: ezért ajánlatot egyik sem tett. A konstrukciót a város a Zöld Város projekt pályázatában elfogadott eszközjegyzék szerint írta ki, éppen ezért ahhoz, hogy más felszereltségű kamerákat állíthassanak fel, a támogatási szerződés mellékletének módosítására is szükség van. Ám ezt csak akkor tudja megtenni az önkormányzat, ha felülvizsgáltatja a műszaki paramétereket.

A felvétel a Babák Rózsakertjében készült, ahová szintén kamerát telepítenek
Fotó: archív

– Megkértük hát a szereplőket, hogy fogalmazzák meg, mi az a csúcstechnológia, amit ki lehetne rakni. Ez alapján majd újra kiírjuk a pályázatot – tette hozzá a polgármester, ahogy azt is: a kamerarendszer szerepe a prevenció, de tudnia kell olyan képeket produkálni, amely alkalmas arra is, hogy hasznosítható legyen szabálysértések, bűncselekmények felderítésekor. – Nem akarunk úgy járni, hogy olyan technikát alkalmazunk, aminek a felvételeivel nem sokat lehet kezdeni – fogalmazta meg Koszti András. A terv most az, hogy a paraméterek felmérése, az ajánlatkérés, beszerzési eljárás és határozatelfogadás után már júliusban megkezdődhet a rendszer kiépítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában