1956-os forradalom

2019.06.16. 07:45

Áldozatok: új tábla, régi emlékezet a bazilika oldalán

Ha minden a tervek szerint alakul, nemsokára visszakerülhetnek azok a táblák a felújított bazilika oldalán található, az 56-os forradalom emlékére készült feszület alá, amelyen a fehérvári áldozatok nevei, illetve egy idézet olvasható. Erről beszélt lapunknak Sinka Jenő.

Borsányi Bea

Sinka Jenő szívügye a székesfehérvári áldozatok emlékének megőrzése

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége Fejér Megyei Szervezetének elnöke sikerként könyveli el, hogy a bazilika néhány éve történt külső felújítását követően visszakerülhetnek a táblák a régi helyükre. Pontosabban a korábbi két, különböző színű, stílusú és anyagú tábla helyett – Spányi Antal, megyés püspök javaslatára – a jövőben egy tábla hirdeti tovább annak a huszonhárom fehérvári áldozatnak a nevét, akik városunkban életüket adták a szabadságért.

Sinka Jenő szívügye a székesfehérvári áldozatok emlékének megőrzése
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az áldozatok közül kettőt Budapesten végeztek ki a forradalom leverését követően, a többiek – közöttük 3 nő – Fehérváron, különböző helyszíneken váltak ártatlan áldozataivá a szovjet katonák lövéseinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában