Az uralkodó és példás gyermekei

2019.06.11. 17:30

A kiváló ezerjót ünnepelték Móron

Az északnyugati város a szíve és gerince a móri borvidéknek, melynek legelismertebb, hagyományos szőlőfajtája az ezerjó. Szombaton ünnepet ültek tiszteletére, de gyermekei is rangos helyre kerültek az eseményen.

Palocsai Jenő

A Lamberg-kastély adott otthont az ünnepnek Fotó: Hrubos Zsolt

Második alkalommal rendezte meg a móri borvidék hegyközsége a Lamberg-kastély Kulturális Központtal karöltve az Ezerjó Borünnepet. A rendezvény elsődleges célja, hogy az évszázadok óta itt termesztett magyar szőlő- és borfajta ismertsége, tisztelete fennmaradjon a köztudatban. Legalább a városban és a környező településen élőknek tudniuk kell, hogy milyen érték és hagyomány húzódik meg a Vértesnek futó, zöldellő sorokban. A másik nem titkolt szándék, hogy a szőlőnemesítők fáradságot nem ismerő munkája nyomán születő ezerjó gyermekeit minél szélesebb körben megismertessék.

A zefír, zenit, zengő, de a nyertes generosa is egyre népszerűbb

A rendezvényt Fenyves Péter polgármester nyitotta meg, aki rövid beszédében úgy fogalmazott, hogy ez az esemény más jellegű, mint a móri bornapok. Bensőségesebb, barátságosabb, ugyanakkor hasonlóan színes programokkal várja az érdeklődőket.

Ahogy az boroknál lenni szokott, komoly megmérettetésen estek át, egy országos bíráló bizottság és egy társadalmi zsűri előtt. A cél és egyben a főnyeremény az volt, hogy a legjobb ezerjó vagy annak leszármazottja elnyerheti a Wekerle Emlékbor kitüntető címet. A város és vele együtt a Wekerle Sándor Alapítvány büszke arra, hogy a neves politikus Mór szülötte, így minden alkalmat megragadnak, hogy tisztelegjenek emléke előtt. Amelyik bor nyer ezen a versenyen, abból a tulajdonos ezer sorszámozott palackot állíthat elő, különleges címkével. A címvédő Molnár Borház 2018-as generosa fajtájú bora lett az idei év emlékbora.

A Lamberg-kastély adott otthont az ünnepnek Fotó: Hrubos Zsolt

Buza Ernő, az alapítvány elnöke a szervezőkkel és az alapítvány kuratóriumának vezetőivel közösen adta át a támogatóiknak, segítőiknek az emlékbort és az elismerő okleveleket.

Varga Máté, a hegyközség elnöke elmondta, hogy az ezerjó kiváló fajta, ám gyermekei, mint például a zefir a zenit, a zengő vagy akár a most kiválóan szerepelt generosa is egyre népszerűbb.

Wekerle Sándor tiszteletére készül az emlékbor, ezúttal generosából Fotó: Hrubos Zsolt

Szép és nagy borokat lehet belőlük készíteni, művelésük, kezelésük könnyebb, és kevésbé hajlamosak a rothadásra. A győztes borról úgy nyilatkozott, hogy már korábban is lehetett tudni, hogy komoly beltartalmi értékekkel rendelkező, nagy bor lesz belőle.

Az este hátralévő részében Azurák Csaba és Miklós Csabi beszélgetett a színpadon. Őket két csellista gyönyörű játéka követte, majd Gájer Bálint és zenekara játszott a szép számú közönségnek. Éjszakába nyúló, könnyűzenével fűszerezett borkóstolás és tánc zárta a II. Ezerjó Borünnepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában