Nem játék: a végtelenbe és tovább!

2019.06.03. 17:30

A Holdat célozták meg, végül az eddigi legjobb eredménnyel tértek haza Fehérvárra

Az Apollo–11 Holdra szállásáról szóló videójuk egészen a harmadik helyig repítette a székesfehérvári fiatalokat.

Szanyi-Nagy Judit

Kovács Marcell a Vörösmarty „kisiskolából”, Szabó Benedek pedig a Hétvezérből érkezett a Kodolányi János Gimnázium nyolcosztályos képzésére. Jó barátok már a kezdetektől fogva Fotó: Nagy Norbert

Kovács Marcell és Szabó Benedek két, a tízes éveik elején járó diák. Már gimnazisták: a Kodolányi János középiskola hetedik osztályába járnak. Leginkább a humán tárgyakat kedvelik – már csak ezért is különleges a helyzet, amelybe kerültek: így lettek országos, asztronautikai témával foglalkozó versenyen harmadik helyezettek.

A tanórák keretében egyelőre még nem esett szó a csillagászatról

– Több módon is pályázhattunk: bár mi végül a videókészítést választottuk, prezentációt, rajzot, makettet vagy egy általunk megírt szöveget is beadhattunk volna – vázolta a lehetőségeket Benedek. A téma azonban adott volt, a felhívás az Apollo–11 Holdra szállásának ötvenedik évfordulójához kapcsolódott, melyet magyar idő szerint hivatalosan július 21-én ünneplünk. A 11–14 éves korosztályba tartozó fiúk egy csapatban indultak, s evidens volt, hogy videót készítenek.

– Jártas vagyok ezen a területen, így számunkra ez volt a legkönnyebb feladat – fogalmazott Benedek, aki azt is elmesélte, a téma és a pályázati lehetőség a fizikatanárukon, Gubánné Ármai Erikán keresztül jutott el hozzájuk.

Kovács Marcell a Vörösmarty „kisiskolából”, Szabó Benedek pedig a Hétvezérből érkezett a Kodolányi János Gimnázium nyolcosztályos képzésére. Jó barátok már a kezdetektől fogva Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

– Motiváló volt, hogy a feladat elvégzéséért nemcsak ötöst kaphatunk, de a közös munka az élményszerzésen túl a barátságunkat is építheti – tette hozzá a fiú. A munka menetéről Marcell beszélt: – Tanítás után mentünk át egymáshoz, ott szerkesztettük meg az anyagot. A felhasznált képeket az internetről töltöttük le, a különféle weboldalakról pedig az információkat szereztük be és mondtuk fel – részletezte Marci, aki bizonyos szinten szintén foglalkozik videózással, mozgóképes anyagok szerkesztésével.

Habár a fiúk még nem tudják, pontosan milyen területen szeretnének elhelyezkedni, több mindennel kacérkodnak. Benedeket például a meteorológia is érdekli, ha teheti, nemcsak videós, de fotós eszközeit is folyamatosan bővíti, fejleszti, hogy a lehető legjobb viharfotókat készíthesse el. Közösségi oldalak csoportjaiban, televíziós időjárás-jelentésben egyaránt láthatták már fotóit az emberek. Marcell jelenleg számítógépes játékokkal foglalkozik; manapság ritkábban ugyan, de ilyen témában készít felvételeket. – De akkor minőségit – „kritizálja” Benedek.

Bronzérem

A már több éve futó, a Magyar Asztronautikai Társaság által meghirdetett diákpályázatba a Kodolányiból még „csupán” második esztendeje kapcsolódnak be az iskolások a tanárnő jóvoltából. Idén csaknem húszan tették ezt – ki egyénileg, ki csapatban. A mostani volt a kodósok első (s nem akármilyen) helyezése ezen a pályázaton. A díjátadó a fővárosban zajlott, azt, hogy helyezettek lettek, a fiatalok viszonylag hamar megtudták, hiszen meghívást kaptak az ünnepségre. Az azonban már csak a helyszínen derült ki, hogy a zsűri döntése alapján videópályázatukkal bronzérmet érdemeltek – s ezzel együtt két könyvet, őszi ingyenes táborozási lehetőséget és belépőjegyet a Csodák Palotájába. A díjátadóra a gyermekeket büszke szüleik és felkészítő tanáruk, Gubánné Ármai Erika is elkísérte.

A matematikát, fizikát oktató pedagógus a beszélgetés során azt is felidézte: diákjai már egy másik versenyen is eredményesen szerepeltek. S bár ebben, a kimondottan hetedikeseknek szóló egri, Varázstorony nevű többfordulós vetélkedőben a fiúk nem kerültek a döntőbe, egy másik osztálytársuknak sikerült a fináléba jutás. Mennyi csodabogár – s ez csak egy osztály!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában