arab számok, új kinézet, hatféle virág

2019.05.03. 14:00

Új stílusban pompázik a Virágóra

A belváros egyik legismertebb turisztikai látványossága újra teljes tavaszi pompájában látható a Fő utca mellett, az Országzászló téren.

Bokros Judit

A találkozók, beszélgetések egyik kedvelt helyszíne, a székesfehérvári Virágóra

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az 1960-ban megvalósított Virágóra lassan 60 éves lesz, s mondhatjuk, hogy a mai napig is az egyik legesztétikusabb köztéri alkotás Fehérváron. Valódi szépsége tavasztól őszig mutatkozik meg, s akkor a kiültetett virágkompozíciókból a pontos idő, a dátum is leolvasható. A hatalmas óramutatókat egy földbe süllyesztett szerkezet működteti, amelyet ma – édesapja, a 2016-ban elhunyt legendás órásmester, Kovács Jenő méltó utódaként – Kovács András órásmester tart karban.

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A modernizálás nem aratott osztatlan sikert

Az Országzászló tér tavalyi megújulásával a Virágóra is megújult, modernebb megjelenést kapott. A tervezés Vojtek Tímeának köszönhető, aki külföldi példa alapján képzelte el az alkotást, s korszerűbb kivitelezést álmodott meg. Ekkor került bele a Virágórába az a két koncentrikus kör, amelyek között több sávban ültették be a növényeket. Az új változat nem aratott osztatlan sikert, a fehérváriak közül sokan nemtetszésüket fejezték ki a szinte szimbólummá vált Virágóra modernizálása miatt. Még honlapunkon is volt egy szavazás, amely szerint szintén jelentős számú ember voksolt a régi arculat mellett.

Cser-Palkovics András polgármester éppen ezért tavaly úgy döntött: új terveket kell készíteni, s ezek közül azt valósítják meg 2019 tavaszán, amelyik a legtöbb szavazatot kapja. A feladattal a Bozai István által irányított Városgondnokságot bízták meg.

A szóban forgó tervek elkészítéséért végül Spanyárné Halász Szilvia főkertész felelt, ezért őt kérdeztük az idei arculatról.

A találkozók, beszélgetések egyik kedvelt helyszíne, a székesfehérvári Virágóra
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Három terv

Spanyárné Halász Szilvia három tervet készített. A kérés szerint egy a modern vonalat vitte tovább, a másik római számos volt, a harmadik pedig arab számos. Utóbbi kettő közelebb állt a régi stílushoz. Végül a város honlapján beérkezett szavazatok alapján az arab számos volt a legtetszetősebb, így most, április 30-án azt valósították meg az Országzászló téren.

A főkertész hozzátette: a két koncentrikus kör megmaradt, azokhoz neki is alkalmazkodnia kellett, ami nem volt egyszerű tervezéskor. Sokat jelent egyébként az, hogy Kovács András megemelte az óriási mutatókat, így azok már nem érnek hozzá a virágokhoz.

A városgondnokság munkatársai hatféle virágot ültettek a virágórába, s máris érzékelhető: az utca népe, a fehérváriak pozitívan értékelik a változást. Cser-Palkovics András közösségi oldalán is sok az egyetértő hozzászólás, a legtöbb csupán ennyi: „Nagyon szép!”, de van ilyen is: „Nagyon szép lett, gratulálok! Ez az igazi virágóra!” Ám vannak természetesen olyanok is, akiknek tetszett a modernebb változat, és most sem lenne gondjuk vele. Ők például így vélekednek a friss arculatról: „Ha 1980-at írunk, akkor nagyon szép…”

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mint sok más alkotás esetében, az egyéni ízlés itt is sokat számít. A lényeg, hogy alakítani lehet, s ahogy korábban, úgy ezután is várható, hogy kisebb változás minden évben lesz majd a kiültetésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában