A cselekvő közösségekért

2019.05.31. 07:10

Szakmai műhelynapot tartottak a Győry-kastélyban

Szakmai műhelynapot tartottak csütörtökön a Győry-kastélyban a környékbeli közösségszervezők képviselőinek részvételével.

Sági Zoltán

Horváth Dóra: „A VELED jelentése: vagányan, empatikusan, lazán, együtt és dinamikusan”

Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

A programot „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” címmel a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, az NMI Művelődési Intézet Közhasznú Nonprofit Kft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciuma rendezte: – A program elsődleges célja, hogy a településfejlesztési programokat támogassa – mondta el Giczi András Béla, az Országos Széchényi Könyvtár által delegált szakmai vezető. – Ezenkívül módszertani fejlesztést biztosítunk kulturális és közművelődési intézményeknek. Harmadrészt támogatjuk az önállóan működő civil szervezeteket a közösségépítésben.

A szakembertől megtudtuk: az ország 18 megyéjét fedi le a program, amelynek mindenütt nyeresége, hogy a civilek ismerkednek, közösen ötletelnek és a jó tapasztalataikat kicserélik. A perkátai a lassan végéhez érkező program 15. rendezvénye, de, mint a szakmai vezető elmondta, számára budapestiként itt is nagyon pozitív volt azt látni, hogy a közösségi kezdeményezések mennyire erősek. – Vidéken olyan szervezetek és együttműködés van, amelyekre építeni lehet – összegzett Giczi András Béla.

Horváth Dóra: „A VELED jelentése: vagányan, empatikusan, lazán, együtt és dinamikusan”
Fotó: Sági Zoltán / Fejér Megyei Hírlap

Valóban: a Győry-kastélyban rendezett szakmai napon a környező településekről érkezett civil előadók az általuk képviselt ügyről, szervezetről és közösségről a személyes érintettség hangján számoltak be. A helybeli Horváth Dóra az elnökletével működő szervezet, a VELED az Ifjúságért Kulturális és Hagyományőrző Egyesület létrejöttének történetét, fejlődésének mérföldköveit és a fiatalokat összefogó szervezet aktivitásait ismertette. A Kulcsról érkezett Hegedűs Andrea művelődésszervező a Jövő Kulcsa Egyesület képviseletében beszélt a település többi szervezetének mindennapjairól is. Az adonyi Králl Gabriella a Vetus Salina Kulturális Egyesület elnökeként szintén kitért a települési társszervezetek tevékenységére. A rendezvény délutáni szekciójában Iváncsa és Pusztaszabolcs egy-egy képviselője mutatkozott be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában