Palackba zárt emlékezet

2019.05.09. 20:00

Közel 180 minta érkezett Mórra, a borvidéki borversenyre

A város mindig híres volt arról, hogy tiszteli és továbbadja hagyományait. Neves szülötteit sem feledi, így Wekerle Sándor emlékezetét kiemelt helyen kezeli a városvezetés és a civil szervezetek is. A település értéktárába is bekerült a hajdani miniszterelnök, és idén második alkalommal emlékbort is választottak a borverseny keretében.

Palocsai Jenő

Buza Ernő (középen), valamint a kuratórium tagjai az oklevéllel, mely szerint Wekerle Sándor bekerült a város értéktárába Fotó: Hrubos Zsolt

Ismét tettek egy komoly lépést Móron abba az irányba, hogy igazán Wekerle városa lehessen a település. Március 27-én, a móri képviselő-testület ülésén Fenyves Péter polgármester és Kajos Péterné, a Móri Települési Értéktár Bizottság elnöke átadta a Wekerle Alapítvány kuratóriumának a díszoklevelet, amely tanúsítja, hogy a politikus személye bekerült a Móri Települési Értéktárba.

A Móri Borvidék Hegyközsége, a Brindisi Szent Lőrinc Borrend és a Wekerle Sándor Alapítvány közös kiírásában idén második alkalommal rendezték meg a Szent György-napi Borverseny keretein belül a „Wekerle Emlékbor” borversenyt.

Buza Ernő (középen), valamint a kuratórium tagjai az oklevéllel, mely szerint Wekerle Sándor bekerült a város értéktárába
Fotó: Hrubos Zsolt

Közel 180 borminta érkezett a borvidéki borversenyre, amik igen jól szerepeltek, de az emlékbor kiválasztása lényegesen bonyolultabb folyamat eredménye. Tavaly kilenc, idén már 13 bort neveztek be ebbe a különálló versenybe, ahol a készítőnek, illetve a tulajdonosnak vállalnia kell, hogy 1000 palackot tud kiállítani a győztes borból. Később majd azokra kerülhet az alapítvány által készített, sorszámozott főcímke. Itt csak hagyományos, a borvidékre bejegyzett fajták szerepelhetnek, melyek tradicionális eljárással készültek.

A 13 benevezett mintából az egyik, egy Molnár Borház-féle Generosa 90 feletti pontot kapott a hagyományos versenyen is. A legmagasabb pontszámot elért bor elnyerte, így használhatja a Wekerle Emlékbor nevet. A szervezők által közösen kibocsátott oklevelet ünnepélyes keretek között adják át június 8-án, a móri Lamberg-kastély díszes udvarán, a II. Ezerjó Borünnepen. A győztes egy évig birtokolhatja a Wekerle Emlékbor bronzból készült vándordíját is, melyre minden évben felkerül a győztes borászat neve és az évszám. A hagyományteremtő verseny vándordíján jelenleg a tavalyi és az idei évszám szerepel, valamint kétszer egymás után a régi-új győztes, a Molnár Borház.

Az Erzsébet téri Művelődési Ház udvarán az idei versenyzők
Fotó: Hrubos Zsolt

A szervezők nem titkolt célja, hogy a Móri Borvidéken és országosan is sikeresen összekapcsolódjon a móri születésű államférfi kultuszának ápolása és a móri fehér borok ismertségének, hírnevének nö­velése. Buza Ernő, a Wekerle Sándor Életművét Gondozó Kulturális és Tudományos Ala­pítvány kuratóriumának el­nöke elmondta, hogy az első ilyen borverseny beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az ezer sorszámozott palack meglehetősen gyorsan elfogyott. A bor híre egészen kormányzati szintig eljutott, így a fővárosban is ismert különlegesség lett. A vásárlók között volt a dualizmus nagy államférfijának egyik egyenesági leszármazottja is, aki telefonon köszönte meg a kuratóriumnak, hogy ilyen exkluzív itallal ünnepelhetett a család.

Az alapítvány munkatervében idén is szerepel a nagy sikerű Wekerle Napok novemberi megrendezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában