Vitorláztak az álmok

2019.05.13. 07:00

Majális a gyerekeknek, műrepülés és rally kupa a felnőtteknek Börgöndön

Szezonnyitó repülő majálist rendeztek szombaton az Albatrosz Repülő Egyesület tagjai. A székesfehérváriak bázisa minap a gyakorlásnak, és egy sokak számára talán furcsa versenynek is otthont adott.

Tihanyi Tamás

Az időjáráson nem múlott

Bár az elmúlt időszakban is sokat beszéltek a börgöndi repülőtérért dolgozók arról a hírről, amely szerint talán már rövidesen a kormány elé kerülhet a regionális repterek fejlesztését célzó stratégia – amely végre zöld utat adhat a börgöndi létesítmény fejlesztésének is –, a legfontosabb teendő egyelőre most még az volt, hogy sikerüljön megrendezni a hagyományos családi programot. Május 11-én, szombaton rendezte meg a leszállóhelyet üzemeltető Albatrosz Repülő Egyesület az elsősorban gyermekeknek, fiataloknak, családoknak szánt úgynevezett Repülő Majálist. Az időjáráson nem múlott: hiába esett és fújt előtte és utána, aznap nem lehettek elégedetlenek sem a repülés székesfehérvári művelői, sem pedig az érdeklődők. Mindazok, akik a szombatot választották ki egy kis kikapcsolódásra, sétarepülésre, vagy csak arra, hogy beleszagoljanak a légcsavarszélbe, a kerozingőzbe, láthassák, ahogyan az égen belobban az ejtőernyő kupolája.

Szimulátor is várta az érdeklődőket, akik úgy röppenhettek a magasba, hogy közben nem emelkedett el a lábuk a talajtól
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

Bár a családi majálist soha nem lehetett a „nagy” szeptemberi légiparádék léptékével mérni, azért még műrepülő bemutatókat is láthatott a börgöndi leszállópálya közönsége. A nagyszerű vitorlázó pilótától, Józsa Dávidtól megtudtuk: a magyar vitorlázórepülő válogatott gyakorolt aznap a légtérben, a legjobbak karcoltak a karcsú szárnyakkal gyermeki álmokat az égre.

 

Miközben bemutatkoztak a házigazda sportegyesület különböző repülős szakágai, a sétarepülést végző légi járművek sorban emelkedtek fel a megyeszékhely és a Velencei-tó fölé. Máskülönben az elmúlt napokban – május 10-től 12-ig – Börgöndön rendezték meg a Magyar Vitorlázórepülő Rally Kupa felszállásait is, amely azért elsősorban a pilóták számára jelentett élményt és erőpróbát, a feladatok végrehajtásából – azok természetéből fakadóan – csak keveset láthatott a közönség.

Az aprónép belemászhatott, megfoghatta, megnyomogathatta, kipróbálhatta,
„vezethette” a gépeket
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség egy újfajta versenyt vezetett be a tavalyi évtől, ennek a versenysorozatnak elsősorban a vitorlázórepülés népszerűsítése és az a célja, hogy minél több klub kivegye a részét a családi hétvégék szervezése mellett a versenyrendezésből is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában