„Kiránduljanak, védjék a természetet, és tanítsák erre gyermekeiket!”

2019.05.10. 20:00

Hegymenet, újabb táblákkal – Rengeteget változott Kőszárhegy látképe

Tizenöt évvel ezelőtt eléggé siralmas képet mutatott a mélyút és a kézi kőfejtő. Ma már más kép tárul elénk, mert Szár-hegy tanösvényről és Devon kőparkról beszélünk – mondta lapunknak Borján Péter polgármester.

V. Varga József

Futó János geológus az új információs táblákat mutatta Fotó: Sándorfalvi László

E meglehetősen nagy átalakulás kezdetét a legtöbb esetben a 2006-os első Kőszár-hegymenethez datálják, de az korábbra nyúlik vissza.

– Amikor 2004-ben Szász András településfejlesztő szakemberrel először beszélgettünk arról, milyen fő használati egységeket kellene megfogalmaznunk Kőszárhegy számára, azzal szembesültünk, hogy a kilencvenes évek kárpótlási folyamata során a faluhoz tartozó minden szép vagy gazdaságilag értékes terület magánkézbe került – folytatta a településvezető. – Az érintettek nem jártak rosszul, de mi ott álltunk üres kézzel, bármilyen jó ötleteink is legyenek, nincs hely, ahol megvalósítsuk azokat. Innen indultunk, ahonnan aztán igazán szép nyerni…

Ma már ott tartanak, hogy van 15 hektár természeti területük, 1,6 hektár fejlesztési térségük gazdasági és szolgáltatási célra, 1,5 hektárjuk sportfejlesztésre, felszabadult a régi focipálya is, ahova egy templomot szeretnének építeni.

Futó János geológus az új információs táblákat mutatta
Fotó: Sándorfalvi László

– A természeti területek kapcsán, mondhatni „minden követ megmozgattunk”, ha ránézünk a Devon kőparkra, akkor láthatjuk is ennek jeleit. A kőbánya tulajdonosának és üzemeltetőjének köszönhetően, illetve Futó János geológus szakmai irányításával nem mindennapi méretű kövek láthatók itt – hangsúlyozta Borján Péter.

A Szár-hegy élővilágának feltérképezésében Szieberth Dénes agrármérnök és a polgármester felesége, Borjánné Nyul Katalin pedagógus dolgozott kiemelkedően sokat. A tanösvényt jelző táblák pedig Katalin és Futó János munkája révén készültek el, akik sok-sok munkaórát töltöttek már terepkutatással és a szakmai anyagok összeállításával is.

Az egyik tájékoztató tábla a hegyen: Vadak és madarak az erdőben
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A mélyút és a kézi kőfejtő kitakarítása több ezer köbméter föld és törmelék megmozgatásával történt pályázati forrásból. A pihenőparkot szintén pályázati pénzből hozták létre. A tanösvényt sikerült az országos túraútvonalak közé jelöltetni, és már egy teljesítménytúrát is szerveztek a hegyen. A múlt évben önkormányzati költségen elkészítették az első két tájékoztató táblát, idén pedig pályázati támogatással elkészült tíz új információs tábla, amelyek a geológiai jellegzetességekről és a növényvilágról szólnak, és a tanösvény frekventált pontjain találhatók.

A Tavaszi Hérics Túra, amely minden évben megelőzi a Kőszár-hegymenetet, idén elsősorban a táblák helyének előkészítéséről szólt. Ástak, véstek, fúrtak: erőt próbáló volt. Ilyen kemény anyagot, mint a kőszárhegyi kő, nem mindennap próbálnak átalakítani. Az elöljáró külön is megemlített két ifjú természetvédőt: Vízbel Ákost és Vízbel Gergőt, akik évek óta dolgoznak az Együtt Kőszárhegyért Egyesülettel a hegy szépítésén, és akik fiatal koruk ellenére a kőfúrásból is derekasan kivették a részüket.

– Aki mozog a faluban, látja, sok helyszínen zajlik most munka. Reméljük, minden olyan fő cél, amelyet annak idején Szász Andrással megfogalmaztunk, elkészülhet – emelte ki Borján Péter. – A Szár-hegy információs táblái legalább tízzel tovább gyarapodnak majd, s így válik teljessé a projekt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában