A pörkölt előtt még beszalonnáztak

2019.05.02. 17:30

Ízek versenyét rendezte meg a német önkormányzat Isztiméren

Nemcsak étel­receptek, de a felvidéki magyarok kitelepítése és a helyi focicsapat megszűnése is szóba jött szerdán, amikor a német nemzetiségi önkormányzat főzőversenyén jártunk.

B. Kiss László

A nyugdíjasklub maguk által „Rozoga” névre keresztelt csapata: ők nyerték a főzőversenyt a gombás, tejszínes tokányukkal

Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

Tűzoltók, nyugdíjasok, sportolók

A kultúrház előtti térségen 11 csapat állította fel félkörben szerda reggel a főzőalkalmatosságait. Az első helyen az önkéntes tűzoltók csapata, ahol Kovács György avatott irányítása mellett kétféle étek is készült: böllérmáj, amit tízórai gyanánt kínáltak körbe a résztvevőknek, valamint bakonyi ragu. A következő asztalnál a nyugdíjasklub tagjai szorgoskodtak, akik a „Rozoga” nevet adták a csapatuknak. A kapitány a klub vezetője, Staudinger Istvánné volt, de a bográcsot Stamber István felügyelte. István egyébként nemcsak főzni tud, de sütni is, ami a férfiak esetében ritkaság. Most saját készítésű nápolyi szeletet hozott a fakanálforgatóra, de – mint az asszonyoktól megtudtuk – a mézes zserbója a legjobb, a legfinomabb. A jókedvű társaság korelnöke Czuth Dezső, aki 87 éves. Szépen szaval és énekel – róla ezt mesélték a hölgyek. Az idős férfit – ezt már ő mondta el – 16 évesen, 1948. március 28-án telepítették ki a felvidéki Madarról a jókora cinizmussal lakosságcserének titulált egyezmény keretében. Nagyapja a Magyar Nemzeti Párt tagja volt, ezért lettek „fehér laposok”, miáltal megszűntek csehszlovák állampolgárok lenni.

A főzőversenyre benevezett a helyi sportkör is. A csapatot az elnök, Orbán Tibor vezette, akitől megtudtuk: tavaly feloszlatták a focicsapatot Isztiméren. Az okokat firtató kérdésre azt a válasz kaptuk, hogy – idézem – „nem akartak focizni a gyerekek”, volt, hogy 55 évesen magának az elnöknek kellett pályára lépnie. A sportkör fakanálforgatói egyébként ottjártunkkor még a reggelit készítették: a tárcsán szalonnát és tojást sütöttek. A versenyen amúgy vörösboros marhapörköltet főztek.

A nyugdíjasklub maguk által „Rozoga” névre keresztelt csapata: ők nyerték a főzőversenyt a gombás, tejszínes tokányukkal
Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

2012-ben még csak ketten

A versenyt az isztiméri német nemzetiségi önkormányzat finanszírozta, a szervezést Fiedler Albertné elnök, illetve Gömbösné Rostaházi Judit alpolgármester, művelődésszervező végezte. Az első főzőverseny 2012-ben zajlott két csapat részvételével. Tavaly már 110-en vettek rajta részt – derült ki az alpolgármester szavaiból. Fiedler Albertné pedig a nemzetiségi önkormányzat munkájáról beszélt, amely olyan eredményes, hogy az idei évre összesen 3,5 millió támogatást kaptak. Húsvétkor például sváb bált rendeztek. Kilencvenen vettek rajta részt, örvendetes módon fele részben fiatalok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában