Sorsfordító esemény

2019.05.21. 14:00

Fehérvár 145 év után szabadult fel a török uralom alól

A város török alóli visszavételének 331. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak a nemzeti emlékhelyen.

Borsányi Bea

A Vasvári Pál Általános Iskola nevében is helyeztek el koszorút az emléktáblánál Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Az ország középső részeihez hasonlóan Székesfehérvár is nyögte a török igát a 16–17. században. A várost 1543-ban foglalták el – ismert történet Varkocs kapitány előtt a belső város kapuinak bezárása és ezáltal a védők halálra ítélése –, majd 145 év után, 1688. május 19-én vették vissza. Erre emlékeznek minden évben a nemzeti emlékhelyen, majd koszorúzzák meg annak Várkörút felőli oldalán a felszabadulás emlékére állított emléktáblát.

Ahogy azt Cser-Palkovics András polgármester beszédében kiemelte, az évente ismétlődő ünnepség nemcsak arról szól, hogy megemlékezünk a várost védő és a városért életüket adó, különböző korokban élt katonahősökről, de hagyományaink tiszteletéről és generációról generációra történő továbbadásáról, ami egyértelmű feladatunk.

A Vasvári Pál Általános Iskola nevében is helyeztek el koszorút az emléktáblánál
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

„Az évforduló egy alkalom arra is, hogy emlékeztessünk, mit jelent, ha engedjük, hogy egy másik civilizáció ide érkezzen és hódítson, annak minden elemével együtt. Mert a hódítás megjelenik a mindennapokban, a városképben és adott esetben a város összetételében is” – mutatott rá a polgármester, aki ezzel arra is utalt, hogy a török hódítás alatt Fehérvár sok tekintetben elvesztette korábbi szerepét, történelmi jelképével, a Nagyboldogasszony Koronázóbazilikával együtt, amely szintén a 145 éves török uralom alatt gyengült meg. Ez volt többek között az ára annak, hogy Nyugat-Európa elkerülhette a török fennhatóságot.

„Ez az idő azonban másra is felhívja a figyelmünket, mégpedig, hogy mekkora kincs az, hogy szabadságban élhetünk! Szabadon dönthetünk saját sorsunkról, szabadon, felelősséggel vitatkozhatunk és nyilváníthatunk véleményt” – hangsúlyozta Székesfehérvár sorsfordító eseményének mai vonatkozásait a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában