Már nem a munka, inkább a sport miatt tartják a lovakat

2019.05.23. 15:30

A civil életet is hajtják a sárkeresztúri lovasok

Szombaton rendezik meg a XV. Sárkeresztúri Kettesfogathajtó Versenyt. A szervező Lovas Vihar Egyesület elnökével, Csuti Péterrel beszélgettünk.

Majer Tamás

A 28 éves Csuti Péter beleszületett a lótartásba Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Az egyesületben hivatalosan 30 körül stagnál a tagok száma, ennél azonban magasabb a pártolók száma, tudtuk meg a fiatalembertől, aki maga is versenyez. Az idei év aktív C kategóriás sárkeresztúri versenyzői között ő a rangidős a maga 28 esztendejével. A legfiatalabb a 17 éves Domján Eszter.

– A C kategória a harmadosztályát jelenti a honi fogathajtásnak – tudtuk meg.

– Maga a lótartás nem a sport miatt került előtérbe Sárkeresztúron, sokkal inkább az emberek mezőgazdasági munkái következtében. Napjainkban átalakul a lótartás, már nem elsősorban munkavégzésre, hanem hobbiként tartjuk őket. Minimális a száma azoknak, akik ténylegesen lóval végeznek akár kerti munkát, akár betakarítást – magyarázta Péter.

Az egyesület 2007-es indulásakor jóval meghaladta az 50-et a sárkeresztúri lovak száma, nagyrészt Justus Gyula – az egyesület alapító alelnöke – neves tenyészete miatt. Néhány évvel ezelőtti halála után megszűnt a tenyészete. Jelenleg közel 30, lajstromba vett ló van a faluban, mindegyik háznál, családok által tartva.

Csuti Péter szerint 2007 előtt nem igazán volt működő civil egyesülete a falunak. Így olyan tettvágyók is beléptek a Lovas Vihar Egyesület kötelékébe, akik amúgy nem tartottak otthon lovat, viszont aktív szerepet kívántak vállalni a helyi közösségi életben.

– Jó néhány éve az egyik legnagyobb létszámú verseny a miénk – tért át Péter a szombati fogathajtó viadalra.

A 28 éves Csuti Péter beleszületett a lótartásba
Fotó: Nagy Norbert/Fejér Megyei Hírlap

Rendre 40 körül van a résztvevők száma, ami ezúttal sem lesz másképp. Ez – Péter tudomása szerint – több mint duplája a hasonló C kategóriás kettesfogathajtó versenyek országos résztvevői átlagának.

A verseny két számból áll: az akadályhajtás első fordulója 10, a második 13 órakor kezdődik. A vadászhajtás 16.30 órakor startol. Előbbi inkább ügyességi, utóbbi gyorsasági verseny.

Péter fogatában két szürke lipicai húz, Favory és Titán. Mint mondta, testvérével együtt beleszülettek a lótartásba, 7 lovat tart a család. Gyerekkorukban Kovács Zoltán és Tömör Ferenc, helyi versenyzők eredményei inspirálták őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában