Nem a börgöndi elképzelések miatt késik

2019.04.12. 07:25

Nyár elejéig eldől a székesfehérvári reptér sorsa

A honi repülés érdekében tevékenykedő szakemberek találkoztak csütörtökön a koronázóvárosban, ahol a Vidéki Repülőterek Szövetsége csütörtökön tartotta közgyűlésének első napját. Pénteken a börgöndi repülőtéren folytatódik a program.

Tihanyi Tamás

Mudra István, a Légiforgalmi Hatóság megbízott főosztályvezetője és Vadász László, a VRSZ (Vidéki Repülőterek Szövetsége) elnöke

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A szervezet képviselőinek találkozóján elsősorban olyan szakmai kérdésekről esett szó, amelyekből viszonylag keveset ért meg az, aki nem a repülésre tette fel az életét: a börgöndi leszállópálya jövőjéről elhangzottak azonban annál nagyobb érdeklődésre tarthatnak számot. Erről pedig a tanácskozáson felszólaló Cser-Palkovics András polgármester azt mondta, a nyár elejéig döntés születhet arról a szakmai elképzelésről, amely már több hónapja a kormány jóváhagyására vár.

A városvezető azt is elárulta, tudomása szerint nem a börgöndi repülőtérrel kapcsolatos elképzelések miatt késik a döntés, ezért továbbra is határozottan bízik a pozitív elbírálásban.

Cser-Palkovics András megköszönte a fehérvári repülősök munkáját, hangsúlyozva, rajtuk múlott az, hogy „van ma egyáltalán miről beszélni”. Felidézte, amit a városvezetés tett a börgöndi repülőtér tulajdonviszonyainak rendezése érdekében, amihez állami segítséget is igénybe vettek. Nagyon jónak nevezte a szakmai anyagot, amely a reptérfejlesztésről az Albatrosz Repülő Egyesület közreműködésével elkészült, és leszögezte, sport- és üzleti célú légi bázis születhet majd a megyeszékhely határában a minisztériumi jóváhagyás után.

Mudra István, a Légiforgalmi Hatóság megbízott főosztályvezetője és Vadász László, a VRSZ (Vidéki Repülőterek Szövetsége) elnöke
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Ismert: Székesfehérvár a Modern városok programba illesztve nyújtotta be a kormányzatnak a repülőtérre vonatkozó üzleti tervét és a megvalósíthatósági tanulmányt, amit a döntéshozók más városok reptérfejlesztésével együtt „csomagban” kezelnek. Viza Attila tanácsnok pedig arról beszélt, az idén harmincéves Albatrosz Repülő Egyesület olyan fejlesztés megvalósításában érdekelt, amely egyaránt megfelel a koronázóváros repülős hagyományainak és a jövő – részben gazdasági – elvárásainak. „A jó döntésre várunk” – tette hozzá az önkormányzati képviselő.

Idén 20 éve alakult meg a közel nyolcvan repteret összefogó Vidéki Repülőterek Szövetsége azzal a céllal, hogy ellássa tagjainak érdekképviseletét és támogassa tevékenységüket.

Vadász László elnök elmondta, a tanácskozáson részt vevő Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a különböző szervezetek, cégek szakembereinek ilyenkor nyílik lehetőségük a repülés, a reptér-üzemeltetés jelenlegi problémáinak feltárására, illetve tapasztalatcserére is. Az előadások közötti beszélgetéseken elhangzott, hogy miután Székesfehérvárra költözik a Magyar Honvédség parancsnoksága – azaz, ahogyan Benkő Tibor honvédelmi miniszter fogalmazott, Fehérvár lesz a honvédség fővárosa –, ez a repülőtérre vonatkozó elképzeléseket is pozitív irányba kell, hogy befolyásolja. Még akkor is, ha szó sincs arról, hogy katonai repülőtérré váljon Börgönd, hiszen a fehérvári elképzelések lényege egy üzleti és sportcélú leszállópálya kialakítása, amely összhangban lenne a megyeszékhely fejlődésének ütemével és lehetőségeivel.

Heteken belül kezünkben lesz a döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában