másokat is bátorítanak

2019.04.23. 07:05

Lassan ver a szíve – A mányi Sárközi Bettina magas szinten hódol a kangoojumpsnak

A látvány meghökkentő, nőies s mégis roppant kemény erőnlétről tanúskodik. Sárközi Bettina a kangoojumpsnak nevezett sportnak hódol, magas szinten.

Zsohár Melinda

Sárközi Bettina (jobbra) többedmagával űzi a kangoojumps sportot

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A kangoojump szóban természetesen a kenguru rejtőzik – ezt a sportot űzők úgy ugrálnak, mint a kedves erszényesek. A síbakancshoz hasonlatos cipő talpához speciális rugót erősítenek, ami segít a magas ugrásokhoz, egyben tompítják a becsapódás erejét, védik az ízületeket. Bettina szép lány, rendben van nála minden: frizura, smink, öltözék, izmos, erőteljes alakja. Azonban nem titkolja, s ezzel másokat is bátorít talán, hogy gyermekkorában túlsúlyos volt, s mióta emlékszik, mindig fogyókúrázott. Általános iskolás korában aerobikozott, országos versenyekre járt, soha nem tétlenül ült vagy éppen eszegetett, mégis megszenvedett a genetikus örökséggel, mint oly sokan. Öt éve talált rá a kangoojumpsra, s úgy tűnik, ebből nagy szerelem lett.

Emlékszünk még rá, amikor az aerobikdivat betört hozzánk is, sokan leszólták, s nem is nevezték sportnak, amikor a szebbnél szebb lányok kifestve „ugrabugráltak” a színpadon. De gyorsan kiderült, miféle keménység, sporttudás és kitartás szükségeltetik egy bizonyos szint felett a műveléséhez, s elhalkultak a csúfolódások. A „kengurulányok” szintén elismerésre méltón teljesítenek – mert többnyire valóban lányok választják ezt a külföldről alig fél évtizede hozzánk érkezett sportot. A rugós cipők különbözőek, puha, félkemény és kemény minőségűek. A jó egyensúly­érzék elengedhetetlen hozzá, de Bettina szerint hamar rá lehet érezni az ideális tartásra. Valóban adnak a lányok a külsőségekre is, az öltözék is látványos, s ritmusos, vérpezsdítő zenére alakítják ki a koreográfiákat. Bettina edzője 4 évig Volford Zsófia volt, majd néhány hónapja Urbán Anna vette át a csapatot. Magyarországon Sifter Tímea a Kangoo Club Hungary tulajdonosa és forgalmazója.

Sárközi Bettina (jobbra) többedmagával űzi a kangoojumps sportot
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Hogy mennyire komolyan veszik mint sportot ezt a műfajt, az is bizonyítja, hogy nem oktathatja bárki, s igen ritka a sérülés. Egyre népszerűbb, versenyek még nincsenek, bemutatókat tartanak, ha hívják a csapatokat. A huszonöt esztendős Bettina Budakeszire jár Mányról többedmagával, heti háromszor-négyszer edzenek, ezt beépítette az életébe. A Budapesti Gazdasági Egyetemen szerezte meg nemrégiben a mesterdiplomáját, dolgozik, egyelőre a munka mellett a kangoojumps az egyik fő foglalatossága, szinte minden nap sportol. Lassan ver a szíve, mint egy sportolónak, mondja, ő maga persze igen dinamikus, szó sincs lassúságról! Sőt, újabb sportágba vágott bele, a crossfitbe, a speciális súlyemelésbe, az izmait nem túlerősítendő módon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában