100 éve született a magyar Hamlet

2019.04.28. 20:00

Gábor Miklós már elismert színészként tért vissza filmet forgatni Székesfehérvárra

A magyar színjátszás és filmművészet kiemelkedő alakjáról, Gábor Miklósról több helyen is megemlékeztek az országban születésének centenáriumán. Városunkhoz a színész-rendezőt diákkorának évei kötik, pályaválasztásához inspirációt adtak az édesapja fehérvári „mozgószínházában” látott filmek.

Tóth Sándor

Az 1940-es évek elején készült felvétel a fiatal Gábor Miklóst családja körében örökítette meg fehérvári házuk udvarán

Fotó: zaol.hu

Az évforduló alkalmából megkoszorúzták zalaegerszegi szülőházának emléktábláját, ahol 1919. április 7-én először látta meg a napvilágot. Budapesten a Madách Színház Tolnay Szalonjában a róla készült fotókból, újságcikkekből, rajzaiból és színházi szerepeiben viselt ruhákból rendeztek kiállítást. A Bajor Gizi Színészmúzeumban Hamlet háziköntösben címmel beszélgetéssel és vetítéssel idézték fel a Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja életének ismert és kevésbé ismert fejezeteit, epizódjait – a programon részt vett lánya, Gábor Júlia is. Csatlakozva az ezekben a napokban történt szülőhelyi és fővárosi megemlékezésekhez, ejtsünk szót mi is Gábor Miklós Székesfehérváron töltött éveiről.

Korának lenyomata jelen volt életében és szerepeiben egyaránt

A Gábor család egyes források szerint 1925- ben költözött Zalaegerszegről Fehérvárra, míg mások 1926-ot említenek. Édesapja, Gábor Béla – aki eredetileg újságíró volt – több mozit is nyitott városunkban, ami családjuknak megfelelő polgári életmódot biztosított. A Fehérváron iskoláztatott, s itt felcseperedő Gábor Miklós gimnáziumi tanulmányait a Magyar Királyság Állami Ybl Miklós Főreáliskolájában folytatta, s ott is tett érettségit 1938-ban. A mintegy 12-13 év, amely Fehérvárhoz köti, hatással volt későbbi életének alakulására, színésszé válására. Az első mélyebb hatások a Nagy Sándor utcai Ybl Miklós Főreáliskolában érték (a mai Ady Endre utcai Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola). Főként a franciát és irodalmat tanító György Oszkár költő, műfordító tett rá nagy benyomást. A Nyugat folyóirat külső köréhez tartozó, Baudelaire verseit először magyarra fordító költő és tanárember felfigyelt diákja jó fogalmazókészségére, s még magához is meghívta vendégségbe. Amellett, hogy György Oszkár által az „intellektuális- művész légkörbe is belekóstolt” – mint egy diákéveire való visszaemlékezésében említette –, más erős impressziók is érték Fehérváron.

Az 1940-es évek elején készült felvétel a fiatal Gábor Miklóst családja körében örökítette meg házuk udvarán
Fotó: zaol.hu

 

A Gábor Miklós életének és művészetének kutatásával foglalkozó Kocsis Katalin nagykanizsai könyvtáros Székesfehérváron is járt, hogy kiderítse, hol lehetett a színész apjának mozija. Az ő nyomozása és más helyi kútfők által pontosan ismerhetjük, hogy az Uránia mozgószínház a mai Dr. Koch László utca 4. szám alatt volt (abban az időben még ez is a Várkörúthoz tartozott). Szívesen töltötte ott az időt diákként Gábor Miklós és apja másik mozijában, a Kossuth utcai Árpád fürdő területén található egykori Árpád mozgószínházban. A fehérvári mozikban látott filmélményeinek meghatározó szerepe volt abban, hogy Thália szolgálatába szegődött, s a gimnázium után a fővárosban, a Színművészeti Akadémián folytatta tanulmányait, ahol 1940-ben végzett. Gábor Miklós már elismert színészként – a Nemzeti Színház és a Madách Színház tagjaként – tért vissza filmet forgatni városunkba 1960-ban. Itt játszódik a második világháború végnapjaiban az Alba Regia című film, amelynek valós eseményeken alapuló történetében a főszereplő helyi sebészorvost alakítja (lásd erről bővebben a Fejér Megyei Hírlap március 2-i számát, Szerelmi történet az Ady utcában címmel – a szerk.).

A száz éve született Gábor Miklós Shakespeare Hamletjében játszotta
élete címszerepét Fotó: nemzetikonyvtar.blog.hu

A fehérvári filmforgatásig már túl volt sok film- és színházi szerepén, köztük élete címszerepén: Shakespeare Hamletjén Vámos László rendezésében. A színháztörténetben számontartott alakítást az angol kritikusok egyértelműen elismerték, s Laurence Olivier után őt tartották a legjobb Hamletnek Európában, még „Magyarország hercegének” (Prince of Hungary) is elnevezték. A korának lenyomata ugyanúgy jelen volt a színművész életében – rövid ideig a Nemzeti Színház párttitkára volt, de lemondott róla és kilépett a pártból –, mint szerepeiben. Nemcsak a Valahol Európában (1947) csavargó kamaszhősével aratott emlékezetes sikert, színre vitte Sztálin alakját is (Visnyevszkij: A feledhetetlen 1919 című színművében), amiért Kossuth- díjjal jutalmazta 1953- ban az előző rendszer. A korszakos, nagy színészre emlékeztet 100. születésnapján a róla elnevezett Gábor Miklós-díj – évente a legjobb Shakespeare-alakítást ismerik el vele –, amely értékmérő és értékőrző presztízzsel bír Thália papjai, a színművészek körében.

EMLÉKTÁBLA AZ URÁNIÁN

A mai Dr. Koch László utca 4. szám alatti villamossági áruház és a város közös emléket állíthatna az Uránia mozgószínháznak, ahol valószínűleg az első hangosfilmet is bemutatták Székesfehérváron. Lehetne ez egy különleges, „fénnyel írt” emléktábla, amelyre felkerülhetne Gábor Miklós neve is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában