Példamutatás a jövő generációjának

2019.04.08. 20:00

Férfiak Klubja alakul Székesfehérváron?!

Férfiaknak klub? Igen, ezért tevékenykedik Bedő Imre és Borbély György, most Székesfehérváron. Információ, nem csak férfiaknak!

Silye Sándor

Borbély György (balra) és Bedő Imre Fehérváron a „férfi felelősség fája” ültetésekor

Fotó: Silye Sándor / Fejér Megyei Hírlap

Magyarországon léteznek asszonyklubok, nőklubok, anyák klubja és sok másfajta klub, de most, úgy tűnik, előtérbe kerülnek a férfi klubok. Székesfehérváron már működik Apák Klubja, amely egyfajta férfi összetartás helyszíne.

– Nehéz a férfiakat aktivizálni, mintha hiányozna belőlük a problématudat – kezdte mondanivalóját Bedő Imre, a Férfiak Klubjának alapítója.

– A válások száma nagyon magas, a magányossá vált, de a családban maradt férfiak is túl sokat dolgoznak. Kevés férfi található a pedagógusok között, a gyerekek szinte férfi hatás nélkül nevelkednek, nem látnak férfi példát, és ez a következő generációk számára megnehezíti a kapcsolatteremtés lehetőségét. A lányok nem tudják, hogy milyen férfit válasszanak, mert nincs rá minta, a fiúk nem tudják, hogy kell viselkedni. A nő az aktív, veszi a könyvet, a színházjegyet, a férfiak gyakorlatilag visszaszorultak a munkahelyekre, és könnyedén elintézik magukban, hogy a munka mellett nincs idejük egyéb értékekkel foglalkozni. Sajnos minden negatív statisztikát a férfiak vezetnek a korai halálozástól kezdve a szenvedélybetegségeken keresztül az öngyilkosságig. Az életet pedig csak úgy lehet megszépíteni, ha az értékeket megéljük és továbbadjuk.

Fontos kérdés, hogy eme állapot a férfiak felelősség- vagy felelőtlenségtudatának, vagy a lustaságnak tudható be. Hiszen a férfi úgy érzi, pihennie kell, mert állandóan fáradt a sok munkától.

Borbély György (balra) és Bedő Imre Fehérváron a „férfi felelősség fája” ültetésekor
Fotó: Silye Sándor / Fejér Megyei Hírlap

– Elhitték a férfiak, hogy a legfontosabb feladatuk a pénz megteremtése. De közben nem vették észre, hogy a köröttünk levő gazdasági modell kétkeresős rendszert teremtett. A férfi korábban mindig jelen volt a családban, részt vett a gyerekek nevelésében, a háztáji művelésétől kezdve mindenben példát adott, értéket közvetített. A mai férfiak számára a problématudat felvetésével kell felkapcsolni a „villanyt”, hogy ismét visszatérjünk az értékeinkhez, hisz csak akkor lehet értelmes az életünk, ha példát mutatunk fiainknak. „A jövő otthon épül” – vallják. Helyzetbe kell hozni a srácokat, hogy próbálják ki magukat, és tudjanak felülemelkedni a nehézségeken. Mert csak a férfiak csinálhatnak férfi t a fiukból. E programnak a kidolgozása zajlik az egyetemeken, a Férfiak Klubjában.

Borbély Györgyék felvették a kapcsolatot a Vörösmarty Színházzal a leendő fehérvári Férfiak Klubja Kultúrát apától programja apropójából.

– Hasznos és fontos beszélgetést folytattunk Nagy Attila ügyvezető és Pisch Norbert értékesítési igazgatóval. Megállapodtunk, hogy a szeptemberben kezdődő évad nyitása előtt megbeszéljük azokat a programokat, amelyek a Kultúrát apától projektünkön keresztül segíthetik az apák aktivizálását és a Férfiak Klubja tevékenységét. Olyan ismert sportolókat, művészeket, gazdasági szakembereket nyerünk meg, akik személyes példával rángathatják ki a férfiakat a passzivitásból. Korábban már példát mutattunk a „férfi felelősség fájának” az ültetésekor. Ilyenekre lesz szükség a folytatáshoz!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában