Van, amin még változtatni kell

2019.03.08. 07:10

Hasznos és régen várt fejlesztések ideje érkezett el Gárdonyban

Az elmúlt években elérte a város, hogy adósság nélkül vágjon bele az új évbe. Idén is így van ez, ám az alacsony saját bevételek miatt van még min változtatni, mondta a polgármester. A leggyengébb láncszem az iparűzési adó.

S. Töttő Rita

Sok a baleset a Bóné Kálmán és a Posta utca kereszteződésében, a Nemzedékek Házánál, ezért ide körforgalmat tervez a város

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Gárdony képviselő-testülete is elfogadta a város 2019. évi költségvetését. Tóth István polgármester így összegezte, hogy milyen időszak van mögöttük: – Az ország településeinek döntő részét érintő eladósodás, ellehetetlenülés után az új kormány intézkedései, az önkormányzatok adósságának átvállalása, az új feladatfinanszírozásra való áttérés, és az iskolák állami kézbe vétele sokat segítettek kisvárosunknak is. A válságos időszakban kényszerűségből meghozott önkormányzati döntések és ésszerűsítések mára jól látható eredményeket hoztak. A rendszerváltozás óta csak az utóbbi 2-3 évben mondhattuk el, hogy Gárdony adósság nélkül, stabil lábakon áll – hangsúlyozta a városvezető. Ezért is fontos, hogy az idei évi költségvetés lehetővé teszi, hogy új projektek valósuljanak meg.

Sok a baleset a Bóné Kálmán és a Posta utca kereszteződésében, a
Nemzedékek Házánál, ezért ide körforgalmat tervez a város
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Gárdony bevételi és kiadási főösszege, az elfogadott testületi határozat szerint, idén 4 milliárd 436 millió forint.

– Saját bevételünk – 700 millió forint – 12 ezer fős lakosságunk számához viszonyítva csekély. Főleg a legfontosabb adónem, az ipar­űzési adó területén vagyunk gyengék. Ezen változtatni fogunk. A dinnyési iparterület után megkezdtük az agárdi iparterület kialakítását is, ahol az elsőként jelentkező vállalkozók már építkeznek. Az infrastruktúra kialakítására TOP-os források is rendelkezésünkre állnak, melyeket meglévő tartalékainkból kiegészítünk. Pályázati forrásokból és saját büdzsénkből kétmilliárd forintot meghaladó fejlesztésekre kerül sor 2019-ben – emelte ki Tóth István, ahogy azt is: – Költségvetésünk elegendő forrást biztosít zöldfelületeink gondozására és felújítására. Intézményeink, kulturális és sport­egyesületeink, a városban működő civilszervezetek is számíthatnak anyagi támogatásunkra. Utcák, sétányok és járdák építése is fontos feladat ebben az évben.

Ezek közül kiemelte a gárdonyi városrészben lévő Posta utca és Bóné Kálmán utca rendkívül forgalmassá vált kereszteződésének körforgalommá alakítását. Emellett Agárdon elkészítik a Csongor sétányt, mely megteremti az iskola és óvoda biztonságos gyalogos és kerékpáros megközelíthetőségét is. Tóth István az idei év kapcsán még hozzátette: – Gárdonyban ebben az évben elegáns, hasznos és a lakosság által régen várt fejlesztések valósulnak meg, valamennyiünk örömére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában